Kazakistan’da neler oluyor?

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok'un (07 Ocak 2022) yazısının gündeminde Kazaistan'da yaşanan olaylar yer alıyor.

Bölgesinde ekonomik olarak en büyük devletlerden biri olan Kazakistan'da araçlarda kullanılan sıvı gaza yapılan zammınardından günlerdir sokak gösterileri var.


Eylemler, özellikle petrol, doğalgaz çıkan ve yabancı işletmelerin bulunduğu ülkenin batı bölgesinde yoğunlaşmış durumda.


Hükümetin istifası ve Cumhurbaşkanı Tokayev'in zammın geri çekileceği yönünde garanti vermesi olayları yatıştırmaya yetmedi. Güvenlik güçleri de yetersiz kalınca Cumhurbaşkanı, Rusya da dahil bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinin oluşturduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden yardım istedi.

Şu an Kazakistan sokakları Rus askerine emanetdiyebiliriz.
Rusya'nın propaganda medya kuruluşları Sputnik ve Russia Today'in yöneticisi Margarita Simonyan'ın "küçük işgal" diye tanımladığı müdahale için sıraladığı "kapitülasyon" talepleri ise olanların kime yaradığının net göstergesi:
Kırım'ın tanınması...


Rusça'nın ikinci dil olarak kalması...
Kiril harflerine dönüş...


Rus okullarına serbestlik. Evet, 10 yıl kadar önce görme fırsatı bulduğum ülkede bir anda kendiliğinden böylesine yaygın eylemlerin gerçekleşmesine pek çok kişi gibi ben de şaşırıyorum.


Zira ülkede örgütlü tek bir muhalefet çevresi bile yok.
Belki eylemin ilk günü sokakların dolu olmasını Noel tatili sonrası çakırkeyif Kazaklara bağlayabiliriz...

Ancak "kendiliğinden" harekete geçen bu kitlenin, kısa sürede Kazakistan'da "Gölge Cumhurbaşkanı" Nazarbayev'in kadrolarının tasfiyesi gibi politik talepler dillendirmeye başlaması kuşku uyandırıcı.


Ne var ki, Kazakistan'ın son dönemlerde Türkiye ile ilişkilerini geliştirerek Batı ile ticari ve siyasi bağlarını güçlendirme hamleleride kimlerin ülkeye "bir ayar verme" ihtiyacı hissetmiş olacağına dair önemli bir ipucu.
Ortaya çıkan tablo şimdilik çok net görülebilir. Ama emin konuşmak için henüz erken.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu konuyu da gündeme getirir misiniz Özgür Bey? 26 Nisan 2024 | 2.890 Okunma Dön baba dönelim... 24 Nisan 2024 | 1.786 Okunma Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.362 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 1.013 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 792 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar