Salih Müslüm neden yakalandı neden bırakıldı?

ABD'nin Ortadoğu siyaseti, bölgeyi kilitleyip, Suriye'yi iç savaşla içinden çıkılmaz hale getirirken, Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu da ABD'nin ezberini bozdu. ABD, PKK-PYD üzerinden Türkiye'yi...

ABD'nin Ortadoğu siyaseti, bölgeyi kilitleyip, Suriye'yi iç savaşla içinden çıkılmaz hale getirirken, Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu da ABD'nin ezberini bozdu. ABD, PKK-PYD üzerinden Türkiye'yi sıkıştırıp, İran'a yönelik asıl operasyonunu gerçekleştirmek için yanına çekmeye çalışırken, aynı zamanda Türkiye'yi de tehdit eden bir strateji izledi.
Türkiye, bu tehdidi gördü ve önce Fırat Kalkanı sonra da Zeytin Dalı operasyonuyla alana indi. Bu iniş, ABD'nin bütün hesaplarını altüst etti ve ABD şimdi Türkiye ile anlaşmak için müzakere yolları arıyor. Bu yolu da, taşeron olarak kullandığı PKK ve PYD'yi birbirine düşürerek bulacağını sanıyor. Bunu ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'ye söylemişti.

Bu absürt stratejiyi Türkiye ciddiye almadı ama PKK-PYD hattı ciddiye aldı ki, o çevrede bir süredir yaşanan derin tartışma su yüzüne çıktı. Önceki gün yazdığım gibi, PKK-PYD içinde bir İrancı-Amerikancı kavgası giderek sertleşiyor.

Bunun en somut göstergesi eski PYD başkanı Salih Müslüm'ün Çekya'nın başkenti Prag'da yakalanmasıydı. Müslüm, en çok itibar gördüğü AB'nin önemli başkentlerinden birinde yakalanınca ister istemez akıllara, "Acaba AB, Türkiye ile ilişkilerinde, teröre açık tavır alan yeni bir döneme mi giriyor?" sorusunu getirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Postmodern Altılı Masa 25 Nisan 2024 | 1.740 Okunma Uğur Dündar’ın öfkesi 23 Nisan 2024 | 4.615 Okunma Filistin davasında yeni dönem 22 Nisan 2024 | 1.423 Okunma CHP’de İmamoğlu vesayeti bitti mi? 21 Nisan 2024 | 728 Okunma Sivil dalga 20 Nisan 2024 | 547 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar