Reel sektörün azmi güçlü

Reel sektörün her ay nabzını tutan TCMB'nin reel kesim güven endeksi, nisan ayından bu yana, reel sektörün gidişata yönelik hissiyatı ve geleceğe dönük beklentilerine bağlı olarak, sınırlı bir gerileme, ardından toparlanma yaşıyor.

Ağustos ayında, fabrikasına gelen siparişten belirli bir memnuniyet içinde olan reel sektör, eylül ayında bu memnuniyeti kısmen kaybetse de, ekim ayında gelen siparişlerle yeniden morallenmiş gözüküyor. Son 3 ayda fabrikaya gelen sipariş miktarından duyduğu memnuniyet veya memnuniyetsizlik bazında bakıldığında, ekim ayında memnuniyet boyutunda önemli bir sıçrama gözleniyor.
Gelecek 3 aya yönelik beklentilere baktığımızda ise, her ne kadar nisan ayındaki gelecek üç aya yönelik üretim hacmi seviyesi en yüksek değere işaret etmiş olsa da, sonraki aylarda gelecek 3 aya yönelik üretim beklentisi aynı ölçüde bir memnuniyete işaret etmemiş olsa da, ekim ayında gelecek 3 aya yönelik beklentinin pozitif yönde, memnuniyet beklentisi noktasında yeniden yükselmiş olması, beklentinin yeniden güçlenmesi önemli. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Batının ‘mükemmeliyetçilik’ sendromu 26 Nisan 2024 | 5 Okunma Küresel ticarette ‘jeoekonomik parçalanma’ 24 Nisan 2024 | 60 Okunma 2024’ün beş küresel riski 22 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 42 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 108 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar