Daha çok hukuk ve demokrasi

Darbenin hedefi demokrasiyi ortadan kaldırıp hukuku tatil etmek veya kendisine uydurmak olduğuna göre, ona karşı verilecek mücadele de demokrasiyi ve hukuku korumaya ve geliştirmeye çalışarak olmalı, değil mi?Onun için...

Darbenin hedefi demokrasiyi ortadan kaldırıp hukuku tatil etmek veya kendisine uydurmak olduğuna göre, ona karşı verilecek mücadele de demokrasiyi ve hukuku korumaya ve geliştirmeye çalışarak olmalı, değil mi?
Onun için, darbeleri önlemenin en tesirli çaresi daha çok demokrasi ve hukuk.

Çünkü demokrasi güçlendikçe, devletin idare ve işleyişine halkın katılımı arttıkça, sistem şeffaflaşıp denetime açık hale geldikçe, darbe ve baskı dönemlerinin kalıntısı olan tortular ortadan kalkar; toplumun tümünün sahiplenip gözettiği ve sürekli geliştirdiği bir mekanizma oluşur.

Kapalı kapılar ardında iş gören vesayet odaklarının güç ve etkinliği azalır ve biter.

O odaklarca farklı formatlarda tezgâhlanan darbe ve müdahalelerin önü kesilir.

Keza herkesi bağlayacak evrensel hukuk kurallarının hakim kılınması da keyfî emrivakilere, zorbalıklara geçit vermez.

Böylece herkesin kendisini güvende hissedeceği bir hukuk düzeni tesis edilir.

Buna karşılık, darbelerle mücadele gerekçesiyle demokrasiyi fiilen ortadan kaldıracak ve daraltacak tasarruflar ise, darbelerin yapmak istediğinin güya onlarla mücadele iddiasında bulunanlarca hayata geçirilmesi gibi bir sonuç doğurur.

Aynı şekilde konjonktürel hesaplarla hukukla oynanması, kanunların siyasî mülâhazalarla hazırlanması, yargı ve devlet kadrolarının siyasî operasyonlara hedef yapılması, hukuka güveni tahrip eder.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar