31 yıl öncesinden bir anekdot: Tanzanyalı bir Nur Talebesi

Tanzanya’da Müslümanlar toplam nüfusun yüzde 60’ını teşkil ediyor. Fakat sayı fazlalığı fazla bir mana ifade etmiyor, Müslümanlar idarî mekanizmalardan uzak tutuluyorlar. Doğu Afrika’nın en...

Tanzanya’da Müslümanlar toplam nüfusun yüzde 60’ını teşkil ediyor. Fakat sayı fazlalığı fazla bir mana ifade etmiyor, Müslümanlar idarî mekanizmalardan uzak tutuluyorlar. Doğu Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olan Tanzanya, Zengibar ve Tanganika olmak üzere iki eyaletten müteşekkil. Ben Zengibarlıyım. Orada devlet okullarında mecburî din dersleri okutuluyor, İslam anlatılıyor. Fakat Tanganika’da durum farklı. Din dersi yok. Din bilgileri, ancak resmî olmayan okullarda öğretiliyor. Halkın çoğu Müslüman, ama yeterli bilgi ve şuur yok. Ama gerçekten samimî Müslüman. Çoğu Ramazan’da oruç tutar. Ne var ki, birçoğu da namaz kılmaz. Bunun sebebi, esas olarak, bilgisizlik. İslamı bilmiyorlar. Ülkede az da olsa İslamî neşriyat var.  Bu neşriyat birinci derecede Arapça olarak yapılıyor. Sonra ülkede konuşulan Swahili dili. Kısmet olursa, Risale-i Nur’ları Swahili diline çevirmek istiyorum.

Risale-i Nur hakkında düşünceleriniz?

Bu eserlerin tesiri, okuduktan sonra görülebilir. Okuyup da tesirinde kalmamak mümkün değil. İşlenen fikirler Tanzanya ve hatta bütün Afrika için yeni fikirlerdir. Tanıtıldığı takdirde büyük tesirler meydana getirir.

Risale-i Nur’u nasıl tanıdınız?

Bizde İslam daveti diye bir ders var. Bu derste İslam dünyasındaki cemaatler hakkında bilgi ediniyoruz. Nur cemaatinden böyle haberdar oldum. Okuduklarımdan öğrendiğim kadarıyla, Nur cemaati İslam dünyasının en güçlü cemaatlerinden biri. Ben Sünûsîlik, Pakistan’daki İslam cemaati, Sudan’daki Mehdî cemaati hakkında da araştırmalar yaptım. Bu arada Risale-i Nur’ları inceledim. İhtisas tezimi Nur cemaati üzerine yaptım ve “Türkiye’de Nurculuk Hareketi” adlı tezim üniversitece kabul edildi. Ben Nur cemaatinde Asr-ı Saadetin halet-i ruhiyesini hissediyorum. İslamı günümüz şartlarına uygun şekilde tebliğ edebilen tek cemaatin, Nur cemaati olduğuna inanıyorum. Bu cemaati bütün dünyaya tanıtmayı arzuluyorum. İnşaallah mezun olduktan sonra, Risale-i Nur’un temel prensipleri istikametinde çalışmalar yapacağım. Kısmet olursa, Tanzanya’da bir de medrese açacağım.

***

Merhum Sungur Ağabeyin büyük oğlu, M. Nur Sungur’un ağabeyi Ahmet Sungur’a Allah rahmet eylesin, Cennetinde buluştursun. Aileye sabır dilerim.

Nur’un ve diğer bütün masumların haksız tutukluluğuna sebep olan ve bu zulmün devamında rolü olan herkesi Allah’a havale ediyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar