2. Avrupa AB’ye de tehdit

2008’de Yrd. Doç. Dr. İsmail Ermağan’ın sorularına cevaplarımızDünden devam: Öte yandan, AB sürecinde alınan mesafe, 1999 öncesindeki açıktan darbe veya postmodern müdahale yöntemlerinin...

2008’de Yrd. Doç. Dr. İsmail Ermağan’ın sorularına cevaplarımız
Dünden devam:

Öte yandan, AB sürecinde alınan mesafe, 1999 öncesindeki açıktan darbe veya postmodern müdahale yöntemlerinin sürdürülmesini zorlaştırdı. Özellikle asker-sivil ilişkilerinin AB standartlarına uydurulması ve ordu üzerinde tam bir sivil kontrolün sağlanması ile yargıyı siyasî tartışmaların dışına çıkaracak bir yargı reformu noktasında AB cenahından gelen ısrarlı uyarılar, bu kurumlar eliyle siyasete ve demokrasiye yapılan müdahalelerin önünü ciddî şekilde kesti. Yani AB süreci, 1999’dan bu yana geçen dokuz yıl zarfında, yapılması gereken reformların çoğu gerçekleşmemiş olmasına rağmen, Türkiye’de demokrasiyi güçlendirdi ve görünen o ki, güçlendirmeye devam edecek.

Diyorsunuz ki: “Yeni Asya, ikinci Avrupa kaynaklı olumsuzlukların AB için de handikap oluşturduğunu düşünüyor.“ Bu tezinizin nedenlerini örneklerle açıklar mısınız?

Bunun örneklerini, Vatikan’ın zaman zaman yaptığı açıklamalar ile bunlara karşı Avrupa’daki “laik çevreler”in gösterdiği tepkilerde görmek mümkün. Söz gelişi, yukarıda da belirttiğim gibi Papa “pozitivist ve saldırgan laikliğin” dini kamusal alanın dışına ittiğinden yakınarak, bunun kamusal ve toplumsal alanda ciddî sıkıntılara yol açtığını ifade ediyor. Yakınlarda ise üst düzey bir Vatikan yetkilisi, Avrupa’nın Allah fikrini Müslümanlarla hatırladığını, bu fikrin Avrupa kamusal alanına Müslümanlarla birlikte girdiğini ifade ederek, bunun için Müslümanlara teşekkür etmeleri gerektiğini söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 339 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar