Kiralık orduların kanlı tiyatroları yakın

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesindeki seçimler nedeniyle düzenlediği mitinglerde, Suudi Arabistan Kralı için kullandığı şu ifadeler: “Kral Salman’ı severim, ama ona dedim ki, ‘Bak Kral, biz seni...

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesindeki seçimler nedeniyle düzenlediği mitinglerde, Suudi Arabistan Kralı için kullandığı şu ifadeler: “Kral Salman’ı severim, ama ona dedim ki, ‘Bak Kral, biz seni koruyoruz. Biz olmazsak iki haftaya burada olmayabilirsin. Kendi ordunu kendin ödemelisin, ödemeye mecbursun’ dedim.” Orta Doğu’da kanlı saldırıların işaretini veriyor.

Trump’ın, “Biz olmazsak iki haftaya burada olmayabilirsin” özgüveninin altında ne yatıyor? Trump nasıl bu kadar kendinden emin? Özellikle Afganistan ve Irak işgallerinin ardından dünya kamuoyunun öğrendiği bir gerçek var. Kiralık ordular, diğer adıyla özel askeri şirketler.

MPRİ, Dyncorp, Brown&Root, Airscan gibi ABD ordusundan emekli olan askerlerin kurduğu yüzlerce özel askeri şirket var. Bunların önemli bölümü Orta Doğu’daki devletlerin ordularını eğitiyor. Hatta sil baştan ordularını yapılandırıyor. Suudi Arabistan bu ülkelerin başında geliyor. ABD’li özel askeri şirketler Suudi Arabistan ordusunun her kademesinde yer alıyor. Eğitiminde, donanımında, savaş stratejisinde, kısaca ordu ile ilgili aklınıza gelen her konuda ABD’li şirketlerin etkinliği var.

Bu şirketler aynı zamanda eğittikleri orduların hangi silahı almaları gerektiğine de karar veriyor. Tabii alınan o silahların nasıl kullanılacağına ilişkin eğitimi de yine bu şirketler veriyor. Sadece nasıl kullanılacağına ilişkin değil, aynı zamanda kime karşı kullanılacağına ilişkin karar yine özel askeri şirketlerin mensup olduğu ülkeye ait.

ABD’nin bir de kiralık orduları var… PKK, YPG, DEAŞ, El Kaide, Boko Haram gibi. Bu örgütler sayesinde istikrarsızlaştırmak istediği bölgeyi kan deryasına çeviriyor. Sonrası malum, fiili işgal.

Hepimiz hatırlayalım. Musul’un DEAŞ tarafından nasıl işgal edildiğini ve sonrasında neler olduğunu. Bir grup DEAŞ militanı pikapların üzerine yerleştirdikleri silahlarla Musul’a doğru hareket ediyor. Musul’da ABD’nin eğitip zırhlı silahlarla donattığı Irak ordusu, DEAŞ’a karşı bir tek mermi sıkmadan üzerlerindeki üniformayı çıkararak don-atlet kaçıyor. Kaçarken de ABD’nin kendilerine verdiği silahları DEAŞ’a bırakıyor. Öte yandan ABD öncülüğünde sözde DEAŞ ile mücadele için kurulan koalisyon seyir halindeki DEAŞ’lıları mal mal izliyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 130 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 292 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar