6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak

68 yıl önce İstanbul’da adına “6-7 Eylül olayları” adı verilen kanlı hadiseler yaşanmıştı. Bugün bile hala tam anlamıyla aydınlanmamış, sis perdesi aralanmamış ve arkasında kimlerin olduğunu bilmediğimiz bir olaydır 6-7 Eylül.

Kıbrıs’ta Rumların Türklere soykırım uygulamaya başladığı bir dönemde, içerde birileri farklı hassasiyetleri kaşımaya başlamıştı. Gerilimin olaylara dönüşmesi bir yalan haber ile oldu. İstanbul Ekspres gazetesinin “Atamızın evi bombalandı” manşetiyle duyurduğu yalan, İstanbul’da Gayri Müslimlerin dükkan ve evlerine saldırının fitilini ateşledi.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen göstericiler, ilk kez geldikleri İstanbul’da Gayri Müslimlerin dükkan ve evlerini kendi elleriyle koymuş gibi bulup, saldırdı. Hala olaylarda kaç kişinin öldüğü tam olarak bilinmiyor.


Benzer yalanlar, her darbe öncesi söylendi. 27 Mayıs öncesi toplum yalan bombardımanına tutulmuştu. 12 Mart’tan önce de yalancılık zirve yapmıştı. Aynı şekilde 12 Eylül öncesi yalan haberlerle taraflar birbirine kırdırıldı.

Maraş olaylarında, Çorum olaylarında, Sivas olaylarında aynı şekilde yalanlarla kanlı olaylara sebebiyet verildi. 28 Şubat sürecinde yalanların yanına kurgular, kumpaslar eklendi. Tiyatrolar sergilendi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 130 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 292 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar