Burdur Gölü’ne Ağıt!..

Önce YouTube'a girin.. "Sümer Ezgü, Su Gelir Güldür Güldür" yazın!.. Karşınıza 3 dakikalık harika bir türkü çıkacak. Enfes çekilmiş.. Onu izleyin..Sonra, bu yazıyı okuyun.. Hafta...

Önce YouTube'a girin.. "Sümer Ezgü, Su Gelir Güldür Güldür" yazın!.. Karşınıza 3 dakikalık harika bir türkü çıkacak. Enfes çekilmiş.. Onu izleyin..
Sonra, bu yazıyı okuyun.. Hafta sonuna koyma sebebim bu.. Biraz rahat vaktiniz olsun ki, hem izleyin, hem okuyun, hem de düşünün istedim..
Düşünün bakalım, el birliği ile ne yapabiliriz?.
Sümer, bana bir mail yolladı.. İşte yazdıkları..

***

Hıncal Ağbi,
Burdur gölü dikeyde 17 metre çekildi ve üçte birini kaybetti. Bilimsel nedenleri şunlar..
Yanlış sulama.. Vahşi sulama denilen ve bileşik kaplar misali dip suyunu motorlarla bitkinin ihtiyacından çok fazla çekip, çamur deryası biçiminde toprağa salan ve yüzde 90'ı buharlaşan salma sulama yerine, kökün ihtiyacı kadar gerekli olan damla sulamaya geçilmesi lazım.
Yanlış tarım.. Bölge süt üretiminde önde ve hayvanların beslenmesi için aşırı su çeken mısır ekiliyor. Sulak alanda evet ama kurak tepelere de mısır yerine hiç su tüketmeyen lavanta öneriliyor. Lisinya adında doğal yaşam merkezi kuran veteriner Öztürk Sarıca 300 dönümde bunu uyguladı ve parfüm üretimi için geri dönüşü yüksek bir tarım şekli elde etti. Lavanta sulama sorunu olmayan bir bitki.
Gölü besleyen akarsulara set çekilmesi ve yıllık yüzde 10 su hakkının barajlardan bırakılmaması en büyük sorun görünüyor.
Uzmanlara göre bu gidişle 10 yıl sonra Burdur gölü kuruyacak. Dünyada endemik / Tükenmek üzere olan bitki ve kuş çeşitliliği bakımından önemi olan Burdur Gölü için seferber olmalıyız.
Akademik araştırmaya göre Menderes Nehri'ne kaynaklık eden 40 kilometre mesafedeki İncesu'nun yıllık taşkın suyunu kanalla göle aktarmak, gölün yıllık su kaybını karşılıyor.
Türkiye'nin 7'nci büyük golü olan Burdur Gölü kurursa iklim bozulacak, tarım bitecek, gölün dibindeki kurumuş atık birikintisi rüzgarla şehirdeki canlı varlığa ulaşacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.123 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 278 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 609 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 359 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 259 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar