Türkiye, Esed rejimiyle barışır mı?

Geçtiğimiz salı günkü meclis toplantısında, Başbakan Binali Yıldırım'ın sarf ettiği, "Eminim Suriye ile de ilişkilerimizi normale döndüreceğiz" cümlesi akılları...

Geçtiğimiz salı günkü meclis toplantısında, Başbakan Binali Yıldırım'ın sarf ettiği, "Eminim Suriye ile de ilişkilerimizi normale döndüreceğiz" cümlesi akılları karıştırdı.
Haziran ayında, Gazze flotillasındaki Mavi Marmara gemisine saldırıp 10 Türk vatandaşını öldüren İsrail ile, şartlarının büyük çoğunluğu yerine geldikten sonra barışan ve aynı gün Rus uçağının düşürülmesinden ötürü 'sorrow' bildiren mektupla Rusya ile de ilişkilerini yoluna koymaya başlayan Türkiye için sırada Suriye mi vardı?
Dışişleri'nden görüştüğüm üst düzey kaynaklar böyle bir yakınlaşmanın gerçekleşmeyeceğinden bahsediyorlar. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı kaynakları da, Esed'in totaliter politikaları ve kitle katliamları olmasaydı DAEŞ gibi radikal grupların ortaya çıkmayacağını, dolayısıyla Esed rejiminin Türkiye tarafından meşru bir muhatap olarak görülemeyeceğini teyit ediyorlar. Nitekim Başbakan Yıldırım, BBC Hard Talk programına verdiği, dün yayınlanan röportajında şöyle diyor:
"Esed orada olduğu sürece sorun çözülmeyecek, DAEŞ'i yaratan Esed rejiminin tutumudur. Amacımız Suriye ve Irak da dahil olmak üzere tüm komşularımızla iyi ilişkiler kurmak. Rusya ve İsrail'le ilişkilerimizi normalleştirdik. Eminim ki Suriye'yle ilişkilerimizi de normalleştireceğiz. Terörle mücadelede başarılı olmak için Suriye ve Irak'a istikrar gelmelidir. Ancak bir yanda Esed var bir yanda DAEŞ var. İkisini de tercih edemeyiz. İkisinin de gitmesi lazım."
Anlayacağınız Türkiye'nin Esed'e bakışında bir değişim yok. Ancak Suriye'de Esed'siz bir formül uygulamaya konulursa, 3 milyon mülteciye kapılarını açarak Suriye halkına fazlasıyla dostluğunu göstermiş Türkiye'nin, Suriye devletiyle de ilişkilerini restore etmesi hedefleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Roma’dan sevgilerimiz ve vergilerimizle... 20 Mayıs 2024 | 1.747 Okunma Nakba 17 Mayıs 2024 | 224 Okunma Uluslararası Aile Sempozyumu 15 Mayıs 2024 | 111 Okunma İnsanımızı nasıl koruyacağız? 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma Euroriyakârlar 13 Mayıs 2024 | 138 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar