Kılıçdaroğlu itiraf etti

CHP, kurulduğu tarihten bu yana belli kutsallar 'yarattı' ve halkı da o kutsalları yüceltmeye çağırdı. Tabii bu 'çağrı'yı bazen darağaçları kurarak, bazen Köy Enstitüleri kurarak...

CHP, kurulduğu tarihten bu yana belli kutsallar 'yarattı' ve halkı da o kutsalları yüceltmeye çağırdı. Tabii bu 'çağrı'yı bazen darağaçları kurarak, bazen Köy Enstitüleri kurarak gerçekleştirdi. Halk veya demokrasi hiçbir zaman o kutsallardan biri olmadı. Bilakis onlar, mezkûr kutsalları yaşatmak için "kullanılması" gereken mefhumlardı sadece.
Bugün CHP, parlamenter sistemi de o kutsallardan biri haline getirmeye çalışıyor. Başkanlık, yarı-başkanlık veya parlamenter sistemin her biri meşru yönetim sistemleri olmasına rağmen, CHP birisine yücelik atfedip diğerlerini irrasyonel biçimde şeytanlaştırmaya kalkıyor.
Partisinin 'Anayasa Çalıştayı'ndaki konuşmasında Kılıçdaroğlu şöyle demiş:
"Bir ülkenin rejimini o ülkenin tarihsel, siyasal, sosyolojik koşulları belirler. 140 yıllık bir parlamenter sistem deneyimimiz var. Bedeller ödenerek bu sistem yaşatılmıştır."
Şayet insanların kendilerini yönetmeleri için aracı olması gereken bir sistemi yaşatmak için bedeller ödemeleri gerekmişse, bu tam da o sistemin işlevsizliğine ve yetersizliğine işaret değil midir?
Parlamenter sistemin nesi bu kadar kutsaldır ki, bir halkın onu yaşatması için bedeller ödemesi gereksin? Halk, ödemesi gereken bedeli 15 Temmuz'da, ülkesi elden gitmesin diye ödemiştir. Gazi Meclis bombalanırken, darbecilerin onayıyla Atatürk Havalimanı'ndan ayrılıp Bakırköy Belediye Başkanı'nın evinde saklanan CHP liderinden Parlamento'nun faziletlerini dinleyecek değiliz. Üstelik önerilen sistemde parlamento, yerini de yasama faaliyetini de denetleme mekanizması işlevini de sürdürecek şekilde konumlanmışken bu eleştiriler de manasız.

Rejim mi değişiyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Roma’dan sevgilerimiz ve vergilerimizle... 20 Mayıs 2024 | 1.844 Okunma Nakba 17 Mayıs 2024 | 225 Okunma Uluslararası Aile Sempozyumu 15 Mayıs 2024 | 111 Okunma İnsanımızı nasıl koruyacağız? 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma Euroriyakârlar 13 Mayıs 2024 | 138 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar