İngilizlerin Türk korkusu

İngiltere, belki de kendisi için bu yüzyılın en önemli kararlarından birini vermek üzere yarın sandıklara gidiyor. 1975'te, Başbakan Harold Wilson döneminde yapılan referandumla, %66'lık onay oranıyla Avrupa...

İngiltere, belki de kendisi için bu yüzyılın en önemli kararlarından birini vermek üzere yarın sandıklara gidiyor. 1975'te, Başbakan Harold Wilson döneminde yapılan referandumla, %66'lık onay oranıyla Avrupa Birliği'nde (AB) kalmaya karar veren İngilizler, kararlarını gözden geçirmek üzere oy verecekler.
ABD Başkanı Obama ve tüm AB liderlerinin yanı sıra, Goldman Sachs, JP Morgan, Citibank ve Morgan Stanley gibi finans devleri, İngiltere'nin AB'de kalmasını savunuyor. Hatta bu finans devlerinin, "AB'de kal" kampanyasına büyük fonlar aktardıkları belirtiliyor.
Öte yandan, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) başta olmak üzere belli politikacılar ve özellikle İngiliz halkının alt ve orta sınıfı seçimini "AB'den ayrıl"mak yönünde yapacak gibi görünüyor. Son kamuoyu araştırmalarına göre "AB'de kal" ve "AB'den ayrıl" oyları %44'ler civarındaki oranlarla başa baş gidiyor. Kararsızların sandık sonucunu belirleyeceği bir seçim söz konusu.
AB'den ayrılmayı savunanların öne sürdüğü pek çok argüman ekonomi ve Britanya milliyetçiliği eksenli. AB'nin, seçilenlerin değil atanmışların yönettiği, yukarıdan aşağıya yapılanmış, teknokratların tekelindeki bir kurum olduğunu, bunun İngiltere'nin bağımsızlığına ve "Britanyalı" kimliğine zarar verdiğini öne sürüyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Roma’dan sevgilerimiz ve vergilerimizle... 20 Mayıs 2024 | 1.634 Okunma Nakba 17 Mayıs 2024 | 224 Okunma Uluslararası Aile Sempozyumu 15 Mayıs 2024 | 111 Okunma İnsanımızı nasıl koruyacağız? 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma Euroriyakârlar 13 Mayıs 2024 | 138 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar