İngilizler ne yaptı?

"Halk, sandıklara akın etti; vatandaş AB'de kalamadı." Şimdilerde İngiltere'de hâkim olan hava biraz bu. Zira kalma taraftarlarının daha çok yüksek gelirli ve yüksek eğitimliler içinden, ayrılma...

"Halk, sandıklara akın etti; vatandaş AB'de kalamadı." Şimdilerde İngiltere'de hâkim olan hava biraz bu. Zira kalma taraftarlarının daha çok yüksek gelirli ve yüksek eğitimliler içinden, ayrılma taraftarlarının ise daha çok az gelirli ve az eğitimliler içinden çıktığı belirlenmiş.
Buna ek olarak, Galler hariç, Kuzey İrlanda ve İskoçya'nın da ayrılma taraftarı olmaması ve sırf İngilizler öyle istedi diye birlikten ayrılmak zorunda kalmaları, bu ülkelerdeki milliyetçilerin elini güçlendirdi.
"Britanya'dan ayrılıp, AB'ye kendimiz girelim" tezini savunan milliyetçi ayrılıkçılar sırayla söz aldı. Bunların içinde İskoçya Birinci Bakanı ve İrlanda'nın önde gelen siyasetçilerinden Sinn Fein'li Gerry Adams da yer aldı.
Kısaca tezleri şuydu: "İrlanda da, İskoçya da geleceğini Avrupa Birliği içinde görmektedir.
Britanya hükümeti, bizlerin ekonomik ve siyasi çıkarlarını temsil etme noktasındaki tüm gücünü kaybetmiştir." Britanya milliyetçi söylemler eşliğinde AB'den ayrılırken, imparatorluktan kalan son toprakların İskoçya ve İrlanda'daki milliyetçilerin AB'ci söylemleri eşliğinde koparılması gerçekten ironik olur.
Tabii tüm bunları izleyen ve Ortadoğu hafızasına sahip olan herhangi birinin, yüzyıllardır coğrafyamızı "böl-parçala-yönet" diyerek ayıranların, sınırlarımızı cetvellerle belirleyenlerin arasındaki bu kavgaya bakıp biraz keyiflenmemesi de mümkün değil sanırım.
Öte yandan, ülkesini nasılsa 'Kalalım' çıkar düşüncesiyle, AB'yi sıkıştırmak için referanduma götüren Cameron, sonradan keskin bir 'Kalalım' politikası izlese de devletin siyasi birliğini de bölmüş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Roma’dan sevgilerimiz ve vergilerimizle... 20 Mayıs 2024 | 1.634 Okunma Nakba 17 Mayıs 2024 | 224 Okunma Uluslararası Aile Sempozyumu 15 Mayıs 2024 | 111 Okunma İnsanımızı nasıl koruyacağız? 14 Mayıs 2024 | 185 Okunma Euroriyakârlar 13 Mayıs 2024 | 138 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar