Sabah saatlerindeki baş ağrınızı dikkate alın

Düzenli ve yeterli uyku, insan sağlığı için son derece önemlidir. Yeteri kadar ve kaliteli bir uyku uyuyamıyorsanız, takip eden gününüz çok zor geçecek demektir. En yanlış zamanlarda uyuyakalmak, konsantrasyon...

Düzenli ve yeterli uyku, insan sağlığı için son derece önemlidir. Yeteri kadar ve kaliteli bir uyku uyuyamıyorsanız, takip eden gününüz çok zor geçecek demektir. En yanlış zamanlarda uyuyakalmak, konsantrasyon bozuklukları ve asabiyet; yeteri kadar uyuyamayanların gün boyu yaşadıkları sıkıntılardan sadece birkaçıdır.
Uyku bozuklukları; gece uyuyamama, çok uyuma ve gece uyuyamayıp gündüz uyuma olmak üzere üç grupta toplanır. Elbette bu üç grup sadece birer ana başlıktır ve sebepleri birbirinden çok farklı olabilir. Uyku bozukluklarında en sık şikayet edilen konu, baş ağrısıdır.
Baş ağrısı sosyal hayatı etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Öyle ki bazen ilaçlarla dahi önlenemeyebilir. Dikkate alınmaması halinde, migren başta olmak üzere pek çok hastalığı beraberinde getirebilir.
Özellikle sabahları baş ağrısıyla uyanıyor ya da uyandıktan çok kısa bir süre sonra başınız ağrıyorsa, nedenlerine bakmak gerekir. Gürültü gibi kontrolünüz altında olmayan etkenler ağrınızı tetikleyebileceği gibi fizyolojik tetikleyiciler de baş ağrısına sebep olabilir.

UYKUSUZLUK
Vücudunuzun günlük işlevlerini yerine getirebilmesi için ortalama yedi-sekiz saat uyumanız gereklidir. Bu saat aralığından daha az uyuduğunuzda, vücudunuz panik moduna geçmeye başlar. Biyolojik saatinizin normal seyrinden daha aza indirilmesi; kalp atış hızının artmasına, yüksek tansiyona ve strese neden olabilir. Tüm bu etkenler baş ağrısını tetikleyebilir. Bazı hafif ağrı kesiciler ağrınızı hafifletmenize yardımcı olabilir. Fakat ağrı kesiciler, ağrınızı hafifletebileceği gibi yan etkilere de neden olabilir. Ağrı kesiciyi ise aç karınla almamalısınız. İlaçların açken alınması midede ciddi sorunlara yol açabilir. Ağrı kesiciye rağmen hâlâ kötü hissediyorsanız, 20-30 dakikalık şekerleme yapın. Şekerleme yaparken saat kurmanızda fayda var.
Yarım saatten fazla yapılan şekerlemeler baş ağrınızın şiddetlenmesine neden olabilir.

ÇOK UYUMAK
Uykusuz kalmak gibi gereğinden fazla uyumak da baş ağrısını tetikleyici nedenlerden biridir. Yapılan araştırmalara göre dokuz saatten fazla uyumak, beyindeki serotonin hormonunu düzeyinde düşüşe neden oluyor. Düşük serotonin ise beyindeki kan akışı hızını yavaşlatarak baş ağrısını tetikliyor. Bu tip baş ağrısı en çok hafta sonu kendini gösterir. Çünkü hafta sonu, hafta içi olduğundan daha fazla uyuma eğilimi içinde oluruz. Pazartesi sendromunun da en önemli sebeplerinden biri hafta sonu uyku düzeninin bozulmasıyla birlikte, pazartesi gününe adapte olamamaktır. Hafta içi olduğu gibi hafta sonunda da alarm kurulmalıdır. Hafta içi erken saatte uyanıyorsanız hafta sonu uyanma saatinizi sadece bir saat erteleyin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar