Demans ve alzheimer arasındaki fark

Sabah Gazetesi Yazarı Halit Yerebakan’ın bugünkü (08.02.2022)’’ Demans ve alzheimer arasındaki fark ‘’ başlıklı yazısı.

Yaşlı bireylerde görülen Alzheimer ve demans hastalıkları günlük hayatta aynı anlama geliyormuş gibi kullanılabiliyor. Ancak aralarında fark var. Kendinizde veya sevdiğiniz birinde ortaya çıkan belirtilerin Alzheimer mı yoksa demans mı olduğunu bilmek doğru iletişim ve tedavi için oldukça önem taşıyor.

BELİRTİLER DAHA GÜÇLÜ
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre demansı olan kişilerin ortalama yüzde 65'inde Alzheimer hastalığı görülüyor. Bunama teşhisi konmuş geri kalan yüzde 35'lik kısımda ise vasküler demans, Lewy cisimli demans, frontotemporal demans, travmatik demans, bulaşıcı bir hastalıkla ilişkili demans ve hatta alkole bağlı bunama gibi farklı türler görülüyor. Bu türlerin her birinin farklı özellikleri, belirtileri ve ilerleme hızı var. Alzheimer başlangıç aşamasında diğer demans türlerine göre öğrenme yeteneği ve hafızayı daha fazla etkileme eğilimindedir. Yani unutkanlığa neden olma ve konuşma yeteneğini etkileme olasılığı daha yüksek. Alzheimer hastalığına sahip bir kişinin beyninde, sinir hücreleri arasında plak olarak adlandırılan protein parçalarından oluşan birikmeler bulunur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 185 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 155 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 142 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 172 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar