Uzay Türkiye için yeni beka alanı

Türkiye’nin Milli Uzay Programı, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı lansman toplantısında kamuoyuyla paylaşılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın...

Türkiye’nin Milli Uzay Programı, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı lansman toplantısında kamuoyuyla paylaşılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın koordinasyonunda Türkiye Uzay Ajansı aracılığıyla uzun süredir bir dizi hazırlık yapılıyordu. Çalışmaların özeti ve ortaya çıkan yol haritası bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ana hatlarıyla paylaşılacak.

Türkiye’nin uzayda çalışmalar yapmak istediğine dair ilk niyet beyanı ortaya konulduğunda bazı insanlar “Her işimiz bitti, uzay mı kaldı?” gibi tepkiler vermişti. Türkiye’nin ekonomik gücü ve bilimsel kapasitesinin bu alana yetmeyeceği ileri sürülmüştü. Ben aynı fikirde değilim.

Türkiye ölçeğinde ve imkânlarına sahip bir ülkenin uzayda yapabileceği şeyler var. Sadece ABD ve Rusya gibi bu alanda önde gelen ülkeler değil Çin, Hindistan, Kanada, Avrupa Birliği hatta İsrail kendi uzay programlarını yürütüyor. Her ülke, kendi kapasitesi ve öncelikleri doğrultusunda çalışma sürdürüyor. “Uzay programı” demek, sadece pahalı uzay araçları, mekikler geliştirmek, gezegenler arası yolculuğa hazırlanmak, uzayın derinliklerine uzanmak değil. Ben Türkiye’nin kendine özgü öncelik sıralamasıyla bir dizi adım atabileceğine inanıyorum.

Bu süreçte Savunma Sanayii Başkanlığı ve Roketsan, roket geliştirilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin ilk hedefi belli ağırlıktaki yükleri yakın yörüngelere ulaştırmak.

Radyo televizyon yayınlarından askeri haberleşmeye, telefon iletişiminden meteorolojik veriler ve trafik durumuna kadar pek çok şey uydular sayesinde sağlanıyor. Gerçekçi meteorolojik tahminler yapabilmek için de bu alanda teknolojiye sahip olmak gerekli.

Öyle ki, bir tarım arazisindeki yaprakların cinsini bile uzaydan tespit etmek mümkün... Şimdiye kadar bu konularda çalışan binlerce genç, beyin göçü neticesinde yurtdışında çalışma kararı almıştı. Üniversitelerin, gençlerin ve araştırmacıların enerjilerinin değerlendirilmesi açısından Türkiye Uzay Ajansı’nın çok önemli bir görevi yerine getireceğine inanıyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar