Sürpriz hamleler

ABD’de Pentagon başta olmak üzere müesses nizam Türkiye’yi terör örgütü PKK-YPG ile dengelemek için yıllardır çok tehlikeli girişimlerde bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump ise dün Twitter...

ABD’de Pentagon başta olmak üzere müesses nizam Türkiye’yi terör örgütü PKK-YPG ile dengelemek için yıllardır çok tehlikeli girişimlerde bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump ise dün Twitter paylaşımlarıyla askerlerini Suriye’den çekmek için çok önemli bir adım daha attığını ilan etti. Trump bu hamlesiyle Amerika’nın kurulu düzeni içine yerleşmiş Türkiye karşıtlarıyla aynı safta yer almadığını gösterdi.

Trump, Japonya’daki G-20 zirvesinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde S-400 füzelerinin alımı konusunda Obama yönetimini çok net şekilde suçlamış, “Ankara Rusya’dan silah almak zorunda bırakıldı” diyerek Erdoğan’a hak verdiğini söylemişti.

ABD yönetiminin, içeriden ve dışarıdan gelen her türlü itiraza rağmen Türkiye’nin taleplerine daha fazla direnememesinde ABD Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı arasındaki yakınlığın ciddi katkısı var. Cumhurbaşkanı bu havayı daha da sağlamlaştırmak için gelecek ay Washington’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan’ın ABD’deki temaslarında ikili ilişkileri daha da güçlendirecek bazı adımlar atılabilir.

Hatta Patriot’lar ve F-35’ler konusunda farklı gelişmeler olabilir. Diğer taraftan seçim dönemine giren ABD’de Başkan’ın Erdoğan’la birlikte hareket ediyor olması nedeniyle meydan okumalarla çok karşılaşacağına şüphem yok. Beyaz Saray’dan bu süreçte denge kurmak adına zaman zaman Türkiye’nin hoşuna gitmeyecek açıklamalar da gelebilir.

Trump’ın dün Türkiye hakkındaki çok sert ve ölçüsüz sözleri de büyük oranda ABD içinde oluşan tepkileri hafifletme arayışından kaynaklanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar