Plansız şehirleşmeye bir an önce dur diyelim

Karadeniz’i bir kez daha vuran sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine başsağlığı dilerim. Yaşanan hadise özetle şu: İklim değişikliğinin...

Karadeniz’i bir kez daha vuran sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine başsağlığı dilerim. Yaşanan hadise özetle şu: İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından en kötü etkilenen ülkelerden biriyiz. Her zaman yağış alan yerlere bu dönem aşırı seviyede yağmur yağıyor. Bazı bölgeler ise kuraklıktan kırılıyor. Tuz Gölü’nde yaşanan hadiseyle ilgili bir yazı yazmış, ölen flamingoların fotoğrafını paylaşmıştım. Kuraklık, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da korkutucu boyutta.

Susuzluk yakında Türkiye’nin en kritik sorunlarından biri hâline gelecek. Karadeniz, normal şartlar altında ülkemizin en yoğun yağış alan bölgesi. Ancak bu yıl ani yağışlarla birlikte oluşan seller afet şeklinde karşımıza çıkıyor. Özellikle Kastamonu, Bartın ve Sinop ağır hasar aldı. Çok sayıda vatandaşımız sele kapılarak kayboldu.

Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle dünyanın önemli bölümünde aşırı hava olayları yaşanıyor. Ancak bizim gibi altyapısı kırılgan ülkeler daha kötü etkileniyor. Geçen ay Almanya gibi gelişmiş bir ülkenin bile ağır yara alması, bütün dünya ülkelerinin yaşananlardan acil ders çıkarması gerektiğini gösterdi.

PEKİ NE YAPMALIYIZ? 

1- Türkiye mutlaka iklim değişikliği konusunda yol haritasının belirlendiği ve taahhütlerin açıklandığı Paris Anlaşması’na taraf olmalı. “Biz gelişmiş ülkeler arasında değiliz, daha sonra bu yola girelim” dersek geç kalırız. Avrupa ülkeleri radikal kararlar alıyor. 2025’ten itibaren dizel otomobil satışları sona eriyor. Uzak olmayan gelecekte içten yanmalı motorlu araç alınamayacak. Green Deal (Yeşil Mutabakat) ile uyumlu üretilmemiş mallar Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilemeyecek. Türkiye’deki kurum ve kuruluşların bu yönde attığı adımların hızlıca değerlendirilip koordine edilmesi şart.

2- Türkiye’deki şehirlerimizin altyapısı geçmiş dönemlerin doğa şartlarına göre kurgulanmış. Çatılar, bina yalıtımları güncel duruma yanıt veremiyor. Kanalizasyon çok yetersiz, yağmur suyunu toplayacak sistem yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar