Fatih’teki 2 kişi: İskoç ve Hırvat

Dünyanın en değerli kaynaklarından, aynı zamanda Libya’dan Irak’a İran’dan Suriye’ye kadar çatışma bölgelerindeki istikrarsızlığın en önemli sebeplerinden biri, enerji. Çocukluğumuzdan...

Dünyanın en değerli kaynaklarından, aynı zamanda Libya’dan Irak’a İran’dan Suriye’ye kadar çatışma bölgelerindeki istikrarsızlığın en önemli sebeplerinden biri, enerji. Çocukluğumuzdan bu yana Türkiye’nin zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğu iddiasını çok duyuyorduk. “Bulundu, bulunacak” derken yıllar geçti. “Petrol var ama çıkarmamıza izin verilmiyor” diyenler de oldu. Sonraki yıllarda Türkiye önemli bir transit ülke kimliğiyle öne çıktı.

Azerbaycan, İran, Irak ve Rusya’dan petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla topraklarımıza taşındı. Bunların bir kısmının bizim üzerimizden ihracı için anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü açıklamasıyla Türkiye, tarihinde ilk kez elle tutulur şekilde zengin bir enerji kaynağına uzanıyor.

Bu ülkenin vatandaşı olarak çok sevindim, yerli imkanlarla başlatılan araştırma ve sondajın işe yaramasından mutluluk duydum. Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde sondaj ve sismik araştırma gemilerinin alınması kararının ne kadar isabetli olduğu da ortaya çıktı. Albayrak, yıllar önce Ankara’da bir araya geldiğimizde bu günlere ulaşacağımıza dair inancını dile getirmişti.

Milli ve yerli enerji hamlesinin stratejik değeri, içinden geçtiğimiz günlerde yaşanan olaylarla kendisini gösteriyor. Ülkelerin bağımsızlığı, güvenliği ve istikrarı için enerji hayati önemde. Türkiye her yıl 50 milyar dolarlık bir kaynağını enerji ihtiyacı için yurt dışına ödüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta 320 milyar metreküplük rezerve ulaşıldığını duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yaptığı açıklamaya göre bölgede daha geniş ve derin noktalarda yapılacak yeni sondajlar sayesinde başka zengin yataklara da ulaşmak mümkün. Mülkiyeti ve ekipmanları Türkiye’ye ait olan Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri sondaj çalışmalarına devam edecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar