Dev yatırımlar nitelikli tasarımla marka oluyor

Dünyanın dört bir yanında büyük yatırımlar gerçekleştiriliyor. Bunların bir kısmı mimari stil ve mühendislik fonksiyonu açısından uyumsuz. Kısa ömürlü ve kullanışsızlar....

Dünyanın dört bir yanında büyük yatırımlar gerçekleştiriliyor. Bunların bir kısmı mimari stil ve mühendislik fonksiyonu açısından uyumsuz. Kısa ömürlü ve kullanışsızlar. Bazıları da görsel açıdan bulundukları ortamda sırıtıyor. O nedenle mimari tasarım, dev yatırımların geleceğinde son derece önemli bir başlık. Türkiye’nin en önemli enerji projelerinden Karapınar Güneş Santrali’nde işte bu konuya özel önem gösterilmiş. Tesisin, denetleme, kontrol ve veri merkezi (SCADA) için açılan mimari yarışmasının sonucunda 61 çalışma arasında Caner Bilgin ve Begüm Yılmaz Bilgin’in “Vaha” isimli projesi birinci oldu. Bu yarışma için düzenlenen törene davetliydim. Öncesinde de bu santrali yapan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ile bir araya geldik. Son dönemdeki çalışmalar ve yatırımlar hakkında sohbet ettik.

Cemal Kalyoncu, Konya Karapınar’ı tarif ederken, “Burası çöl olma özelliğindeki bir bölge. İnşa ettiğimiz santralin en önemli özelliği coğrafi koşullar nedeniyle verimliliğini yitirmiş bu arazide; çevreye, insana ve ekonomiye aynı anda yararlı olabilen bir proje olması” ifadesini kullandı. Karapınar Güneş Santrali 3.5 milyon adet panelle, 1.000 MW üretim kapasitesine sahip olacak.

2 bin 600 futbol sahası genişliğiyle Türkiye’nin uzaydan görülebilen ilk yapısı. Bu santral, ülkemizin toplam enerji üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20 arttıracak. Kalyon Grubu, güneş dışında hidroelektrik (HES) ve rüzgâr (RES) alanlarında da yatırımlara imza atıyor. Ayrıca Balkanlar’dan, Ortadoğu’ya kadar farklı coğrafyalarda çeşitli yatırımları var. Türkiye ile KKTC arasında su taşıyan 107 kilometre uzunluğundaki askılı boru hattının yapımı onların da içinde bulunduğu bir iş ortaklığı tarafından gerçekleştirilmişti. 

ÖDÜLLÜ KULE 

Kalyon Holding’in Türkiye’de havalimanı, enerji ve altyapı gibi alanlarda dev ölçekte yatırımları bulunuyor. Kalyon, İstanbul Havalimanı’nın (IGA) da girişim ortaklarından. Farklı yönleriyle çok konuşulan bu havalimanı, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projeleri arasında gösteriliyor. Havalimanları, genellikle pist özellikleri, fonksiyon, çevre uyumu, mühendislik, akıllı yönetim özellikleri ve terminal kriterleriyle değerlendirmeye tabi tutulur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar