Çin’i çok ihmal ettik

Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi. Teknoloji, bilim ve sanayide inanılmaz başarılara imza atan bir ülke. Yapılan analizler, Çin’in yakın gelecekte ekonomik ölçek açısından...

Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi. Teknoloji, bilim ve sanayide inanılmaz başarılara imza atan bir ülke. Yapılan analizler, Çin’in yakın gelecekte ekonomik ölçek açısından ABD’yi geçeceğini ve gerçek bir küresel güç olacağını gösteriyor. Çin’i bugüne kadar beş kez ziyaret ettim.

Pekin (Beijing) ve Şangay’ın dışında G-20 zirvesinin yapıldığı Hangzhou’yu görme imkânı buldum. Türkiye olarak şimdiye dek hep Batı’ya odaklandık ve dünyanın geri kalanını ihmal ettik. 2000’li yılların ortalarında başlatılan Afrika açılımını bu nedenle çok önemsedim. Son yıllarda Türkiye yüzünü Avrasya coğrafyasına daha fazla çevirmeye başladı. Türkiye ve Rusya arasında her alanda yoğun bir işbirliği var; ancak Çin konusunda hâlâ yolun başındayız.

Çin’i iyi bilen uzman sayımız yok denecek kadar az, üniversitelerimizin ilgisi düşük. Çok daha fazla turist çekmek istiyoruz ama turizm kuruluşlarımız bu ülke vatandaşlarının beklentilerine henüz yeterince hâkim değil. Çince konuşabilen personel sayısı çok kısıtlı. Bu konularda iyileşme olabilmesi için Türkiye’de Çin’e yönelik ilginin artması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında yakın bir diyalog var. Erdoğan, birçok kez Çin’i ziyaret etti.

Bu yakınlaşmanın ekonomik alanda henüz somut sonuçları olmadı. Geçen yıl bütün dünyada 100 milyar dolar doğrudan yatırım yapan Çin’in Türkiye’deki toplam yatırımı daha 4 milyar dolar seviyesine yeni ulaştı. 13 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip olan Çin gibi bir ülke için bu miktar gerçekten çok düşük. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 23 milyar doları buluyor. Fakat burada Türkiye aleyhine ciddi açık var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar