Çıkar çatışmaları ticareti vuruyor

Pandemi şartlarında seyahat edemiyor ve toplantılarda fiziksel olarak bir araya gelemiyoruz. Ancak teknolojiyi etkin ve doğru kullanarak bu dezavantajı ortadan kaldırmak mümkün. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) engelleri bu yolla...

Pandemi şartlarında seyahat edemiyor ve toplantılarda fiziksel olarak bir araya gelemiyoruz. Ancak teknolojiyi etkin ve doğru kullanarak bu dezavantajı ortadan kaldırmak mümkün. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) engelleri bu yolla aşan kurumların başında geliyor. DEİK Başkanı Nail Olpak ve ekibi geçtiğimiz mart ayından bu yana 900’den fazla online görüşme ve konferans düzenleyerek bu alanda adeta bir rekora imza atmış.

Bölgemizdeki çatışmalar ve jeostratejik gelişmeler acaba Türkiye’nin dış ticaretini nasıl etkiliyor? Yaşanan olumsuzluklara rağmen, ekonomi diplomasisi adına hangi adımlar atılıyor. Bu konuları en iyi bilen isimlerden olan Nail Olpak ile online toplantıda bir araya geldik. Kamuoyunun merak ettiği bütün başlıkları konuştuk.

Siyasi anlaşmazlıklar, bölgesel çekişmeler ve çıkar çatışmaları uluslararası ticaretin önündeki en büyük engeller arasında. Türkiye her türlü güçlüğe rağmen en sıkıntılı ülkelerle bile önyargısız şekilde ticaretini artırmaya çabalıyor. Bu gayretlerin bir bölümü olumlu karşılık buluyor. Bazı ülkeler ise ambargolar ve ticareti sınırlandırma yoluna giderek küresel ilişkilerin önünü tıkıyor.

Suudi Arabistan’ın Türk mallarına boykot iddiaları konusunda Nail Olpak, Suudi makamlarından ulaşmış resmi bir açıklama bulunmadığını ancak bu yönde telkinler yapıldığına dair duyumlar geldiğini anlattı. Nail Olpak’ın ifadeleriyle belli başlı ülkelerle ticaret konusunda tablo şöyle:

Azerbaycan: Ticaretimiz yüzde 17 oranında arttı. Birleşik Arap Emirlikleri: İhracatta yaşadığımız dönemsel düşüş yüzde 30 civarında. Mısır: İhracatımızda yüzde 12.5 düşüş var. Siyasi ilişkilerde özellikle Akdeniz konusunda yaşadığımız gerginlik, Mısır ile olan ticaretimize aynı ölçüde olumsuz yansımamış görünüyor.

İsrail: Siyasi meselelerin ticareti etkilemediği en önemli ülkelerden biri. Ticari anlamda sadece yüzde 1’lik bir düşüş yaşanmış, 5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi, yüzde 60’a yüzde 40 gibi bir denge içinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 127 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 142 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 142 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 214 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar