Aşı geliyor mu?

İnsanlığın en büyük sağlık sorunları arasında gösterilen Tifo için aşı geliştirilmesi tam 105 sene sürmüş. Çocuk felci aşısı 47 yılda, boğmaca 42, Rota virüsü 33...

İnsanlığın en büyük sağlık sorunları arasında gösterilen Tifo için aşı geliştirilmesi tam 105 sene sürmüş. Çocuk felci aşısı 47 yılda, boğmaca 42, Rota virüsü 33, HPV 22, Hepatit B 16, Kızamık 10 yılda bulunmuş. AIDS’e neden olan HIV için hâlâ bir aşı yok! Günümüz şartlarında etkili bir aşının kullanılabilmesi için 10-15 yıl gerekiyor. Daha öncekilere bakıldığında en hızlı üretilen aşının dört yılda geliştirilen kabakulak aşısı olduğunu görüyoruz. Rusya’nın apar topar “Aşı bulduk” diye öne çıkması kuşkusuz Avrupa, ABD ve Çin gibi büyük güçlerle girdiği yarışta öne geçme çabasının bir işareti.

Rusların aşıya Sputnik V adını vermesi de bu gayretin göstergesi. O yıllarda Sovyetler Birliği ABD ile büyük rekabete girmiş ve 1957 yılında uzaya uydu göndermişti. İşin tehlikeli yanı, bunu “Nasıl olsa aşı bulundu” olarak algılayacak milyonlarca insanın önlemleri hiçe sayıp virüs kapacak olması. Rusya’nın bilim ve sağlık alanında ulaştığı düzeyi küçümsemiyorum ancak Rusların açıklamasına temkinli yaklaşıyorum. Bilim insanlarının yarısından fazlası da bu gelişmeye karşı kuşkulu.

Bir aşının işe yarayabilmesi için iki temel kriter var; etkinliği ve güvenilirliği. Üretecek kurumun itibarı, geçmişi, bilimsel veriler, test sonuçları, onay aşaması, her şey çok kritik. Test ve onay sürecinin hızlandırılması veya suistimal edilmesinin sonuçlarını Boeing 737 Max kazalarında gördük. Benzer durum aşı konusunda yaşanmamalı. İlaç ve sağlık teknolojilerinde rüşdünü ispatlamış bazı kuruluşlar bir adım önde görünüyor.

Bunlar: Oxford/Astrazeneca (İngiltere), Moderna (ABD), Pfizer/BioNtech (ABD-Almanya). Inovio (ABD), Novavax (ABD), Johnson and Johnson (ABD), Merck ve Sanofi/GSK. Türkiye’de ise Boğaziçi, Ankara, Ortadoğu Teknik, 9 Eylül, Ege, Selçuk, Acıbadem, Erciyes ve Bezmialem Vakıf üniversiteleri de yarışa dahil olan kurumlardan. Halen binlerce gönüllü ile gerçekleştirilen, üçüncü faza geçen sadece beş aşı adayı var.

Ülkeler arasında sert bir rekabet ve yarış olduğu düşünülecek olursa etkili bir aşı bulunsa dahi dünyanın her yerine ulaşması çok uzun zaman alacak. Sonuç olarak, kötümser değilim ancak gerçekçi olmak gerekirse etkili bir aşının hızlıca uygulanma ihtimali sandığımız kadar yüksek değil.

Türkiye’ye destek

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar