530 yıldır birlikteyiz

Hanuka, Yahudilerin en önemli dönemlerinden biri. Bir başka adıyla Işık Bayramı. Bu sene 28 Kasım ve 6 Aralık tarihleri arasında kutlandı. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudiler, bu tarihler arasında...

Hanuka, Yahudilerin en önemli dönemlerinden biri. Bir başka adıyla Işık Bayramı. Bu sene 28 Kasım ve 6 Aralık tarihleri arasında kutlandı. Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudiler, bu tarihler arasında özel yiyecekler hazırlıyor, aileleri ve sevdikleriyle bir araya geliyor.

Hanuka’ya ait özgün ritüeller kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Bayramların anlamlı yanlarından biri de komşuların, dostların fiziksel buluşmalarına daha çok imkân vermesidir. Türkiye’nin önemli bir farkı, çeşitli inanç gruplarından insanların bir arada yüzyıllardır barış içinde yaşaması.

Anadolu bu yönüyle çok zengin. Rumlar, Ermeniler, Türkler, Kürtler, onlarca etnik ve dini topluluk birlikte. İyi günde mutluluklarımızı, kötü günde acılarımızı paylaşıyoruz. Yahudiler Anadolu’nun en kadim halkları arasında. 530 yıldır burada beraber yaşıyoruz.

1492 yılında yüzbinlerce Yahudi, yaşamakta oldukları İspanya’dan zorla çıkarılmıştı. Bu insanların önemli bölümü Osmanlı İmparatorluğu tarafından kabul edildi ve Anadolu’ya getirildi.

Yahudiler yeni vatanları olarak benimsedikleri bu ülkenin güçlenmesi, zenginleşmesi için emek ve fikir güçlerini ortaya koydu. Tarihimiz başarılı, üretken ve yaratıcı Yahudi sanatçılar, bilim insanlarıyla dolu. Ticaret alanındaki olağanüstü başarılarıyla Osmanlı’nın ekonomik hayatında ciddi rol oynadılar. Bu değerli katkılar Cumhuriyet döneminde de devam etti. Hatta İkinci Dünya Savaşı ortamında Almanya ve Orta Avrupa ülkelerinden ayrılarak buraya göç eden Yahudiler, ülkemizdeki önemli bilim merkezlerinin kuruluşunda aktif rol aldılar.

Günümüzde de çalışmalarıyla değer katmaya devam ediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 129 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 143 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 144 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 355 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 216 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar