Güvenli bölge mi, güvenli Türkiye mi?

5 Ekim günü Suriye’nin kuzeyinde 40-50 kilometre derinliğinde, Türkiye’nin önce silahlı insansız hava araçları, daha sonra hava kuvvetlerine bağlı uçaklarla başlattığı harekat ile 60’ı...

5 Ekim günü Suriye’nin kuzeyinde 40-50 kilometre derinliğinde, Türkiye’nin önce silahlı insansız hava araçları, daha sonra hava kuvvetlerine bağlı uçaklarla başlattığı harekat ile 60’ı aşkın hedefin imha edildiği belirtiliyor. Türkiye’nin operasyonuyla, ABD desteğinde palazlandırılan PKK/YPG’nin sözde yönetiminin yıllar içinde inşa ettiği altyapı tesislerinin ortadan kaldırıldığı düşünülürse, bunun tek başına çok önemli bir başarı olarak görülmesi gerekir. Aynı zamanda, bazılarının bilerek ya da bilmeden abarttığı PKK/YPG yapılanmasının gücünün, bir hava operasyonluk temeli olduğu da böylece açığa çıkmış oluyor.

Bu arada geçerken belirtelim, Suriye, Rusya ve İran’dan Türkiye’nin hava harekatı konusunda resmi bir açıklama yapılmaması dikkat çekti. Şu aşamada, bu ülkelerden operasyonlara karşı bir açıklamanın gelmemesi, bekle gör politikası olarak değerlendirilebilir.

Fakat tam bu aşamada sormamız gereken soru şudur: Türkiye’nin başlattığı operasyon, ABD’yi caydırabilir mi? Ya da şöyle soralım: Bu operasyon ile ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği desteği de içeren Suriye’yi bölme stratejisini bozmak mümkün müdür?

Böylece operasyonun siyasi hedefi konusuna geliyoruz. Bu operasyonun, kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri nedir? Bu hedefler, hangi stratejiye uygun olarak saptanmıştır?

Operasyon başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama bu stratejinin ne olduğunu ortaya koyuyor. Erdoğan, TBMM açılışında yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

“Güney sınırlarımızın tamamını en az 30 kilometre derinliğinde bir güvenlik şeridi ile koruma, onun ötesindeki faaliyetleri de mutlak denetim altına tutma stratejimiz bakidir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hem ABD ile ortaklık hem FETÖ ile mücadele olmaz 19 Mayıs 2024 | 282 Okunma Ankara, ABD’nin dayattığı rolü kabul eder mi? 15 Mayıs 2024 | 24 Okunma ‘Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni aşama’ 12 Mayıs 2024 | 224 Okunma Türkiye’nin Irak operasyonu ve Haşdi Şabi 09 Mayıs 2024 | 596 Okunma Türkiye ile Irak’ın ‘PKK anlaşması’ ve İran 05 Mayıs 2024 | 589 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar