‘Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni aşama’

Başlıktaki niteleme bize ait değil. ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi, şimdi Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Türkiye ve ABD’nin ilişkilerinde “yeni bir...

Başlıktaki niteleme bize ait değil. ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi, şimdi Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Türkiye ve ABD’nin ilişkilerinde “yeni bir aşamanın eşiğinde” olduğunu söylemiş, ve ilişkilerin “kolektif savunma” dahil olmak üzere “temel noktalara” geri dönüşle başladığını sözlerine eklemiş. Bass ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna savaşı boyunca oynadığı olumlu rolün önemine dikkati çekerken, “Ankara’nın sadece Ukrayna konusunda değil birçok bölgesel krizin çözümünde önemli fonksiyonlar icra ettiğini” kaydetmiş. (AA, 10 Mayıs 2024)

Bass’ın bu konuşmayı yaptığı yerde, yani Washington’da düzenlenen Amerikan-Türk Konferansı’nda Türkiye’den iki diplomat da dikkat çekici açıklamalar yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, iki NATO müttefiki Türkiye ile ABD arasında belli konularda anlaşmazlıklar olmasına rağmen birçok konuda işbirliği alanları olduğunu ve ikili ilişkilerin doğasını tanımlayan “güçlü iletişimin” hiçbir zaman kopmadan korunduğunu belirtmiş. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal da aynı toplantıdaki konuşmasında, “Türkiye ve ABD’nin ilişkileri geliştirmek için farklılıkları gidermeye yönelik ‘stratejik yaklaşım’ benimsemesi gerektiğini” kaydetmiş. Kuşkusuz iki diplomatın görüşleri Ankara’nın ABD ile ilişkilerdeki beklentisini yansıtıyor.

Bu arada belirtelim, John Bass, Erdoğan’ın Mayıs ayında yapılamayan Washington gezisi için tarih verdi. Ama bu, Biden ile Erdoğan arasında buluşma fotoğrafı ile Bass’ın sözünü ettiği “yeni aşama”ya bir an önce geçilmesinin peşinde koşanlar için hüsran anlamına geliyor. Çünkü Bass’ın bahsettiği ziyaret, Biden ile bire bir görüşme değil NATO’nun 75. Yıl Zirvesi’ne Erdoğan’ın katılımı.

Peki Amerikalıların “yeni aşama”, bizim yetkililerin de sıklıkla “yeni sayfa” diye nitelediği Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelinen noktada ne var? Tamam, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği onaylandı, Türkiye’ye F 16’ların verilmesi için işlemler başladı. Başka ne var? Görünürde bir şey yok.

Washington’un patronluğunda ABD’de ve NATO ülkelerinde FETÖ unsurlarının korunması kararından mı vazgeçildi? Türkiye için başta gelen sorun olan PKK terörüne ABD desteği konusunda, Washington’un tutum değiştirdiğine dair herhangi bir işaret var mı?

Peki o zaman, Ankara’nın “yeni sayfa”sı, Washington’un “yeni aşama”sında ne olabilir? Bu soruya odaklanmamız gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamala Harris’i güdenler 25 Temmuz 2024 | 113 Okunma Derinleşen ABD-Güney Kıbrıs ilişkileri ve KKTC 21 Temmuz 2024 | 173 Okunma İlk adım PKK/YPG’ye ortak operasyon 18 Temmuz 2024 | 384 Okunma Batı Balkanlar ve Karadeniz NATO’nun odağında 14 Temmuz 2024 | 36 Okunma NATO’nun şaşaalı zirvesinin gizleyemediği gerçek 11 Temmuz 2024 | 1.391 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar