Türkiye ekonomisinin cari açık ile imtihanı

Son yıllarda ekonominin en önemli yapısal problemlerinden birini yüksek cari açık oluşturuyor. Cari açık, belli bir dönemde ülkenin döviz giderleri döviz gelirlerinden daha fazla olduğunda ortaya...

Son yıllarda ekonominin en önemli yapısal problemlerinden birini yüksek cari açık oluşturuyor. Cari açık, belli bir dönemde ülkenin döviz giderleri döviz gelirlerinden daha fazla olduğunda ortaya çıkar.

Ülkenin döviz gelirleri ihracat, turizm, taşımacılık gelirleri gibi gelirlerden oluşurken; ithalat harcamaları, vatandaşlarımızın yurtdışındaki harcamaları, dış borç faiz ödemeleri gibi harcamalar da döviz giderleri olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye ekonomisinde cari açık, ağırlıklı olarak ithalatın ihracattan fazla olmasıyla ortaya çıkar. Cari işlemler açığının büyümesiyle ekonominin dış finansman ihtiyacı artar ve borç baskısı oluşur. Bu da başta kur, enflasyon ve faiz olmak üzere birçok makroekonomik göstergeyi olumsuz etkiler.

Geçen yıl ağustos ayında yaşanan kur hareketliliğinin enflasyon ve faizler üzerinde nasıl hızlı etki yaptığını açık bir şekilde gördük.

CARİ AÇIK NE DURUMDA?

Geçen yıl Eylül ayında uygulanmaya konulan Yeni Ekonomi Programı ile ekonomide dengelenme kapsamında, cari açığın ekonomiye yönelik bir tehdit olmaması için düşük cari açık ve düşük büyüme politikası tercihi yapıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 119 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar