‘PKK çok ciddi sıkıntı yaşıyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Varşova dönüşü gazetecilerle konuştu: PKK ciddi sıkıntı yaşıyor. Örgütten kaçmalar bundan kaynaklanıyor. Uluslararası hukukta yeni bir terör tanımı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Varşova dönüşü gazetecilerle konuştu: PKK ciddi sıkıntı yaşıyor. Örgütten kaçmalar bundan kaynaklanıyor. Uluslararası hukukta yeni bir terör tanımı yapılmalı. Gazze’ye yeni gemiler de gidecek

Haftalar öncesinden "NATO tarihinin en önemli randevusu" diye tanımlanan 8-9 Temmuz'daki Varşova Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik etme şansımız oldu.
NATO Varşova Zirvesi gerçekten de tarihi kararlara imza attı:
1- Polonya, 3 Baltık cumhuriyeti (Estonya, Letonya, Litvanya) ile Romanya ve Bulgaristan'ın Rusya tehdidine karşı topraklarında NATO caydırıcı gücü konuşlandırılması talebi kabul edildi. Buna göre, Polonya ve 3 Baltık cumhuriyetinde 1000'er askerlik, 9 ayda bir rotasyonla yenilenecek birlik görevlendirilmesi kabul edildi. Polonya'daki birliğe ABD, Baltık cumhuriyetlerindekilere ise İngiltere, Almanya ve Kanada komuta edecek. Birlikler çokuluslu olacak, yani NATO'nun birçok üyesinin gönüllü katkısıyla oluşturulacak. Bulgaristan ve Romanya'ya ise 100-150 arası askerden oluşan kuvvetler gönderilecek.
2- NATO ile AB arasındaki işbirliği ve eşgüdüm yeni boyutlara taşınacak. Bu da Batı basınında aylardır iddia edilen AB'nin özel bir "ordu" kurması projesinin dolaylı doğrulanması anlamına geliyor. İlginç bir nokta: NATO ve AB'nin üyeleri eşitti: İkisinin de 28. Ancak Brexit ile AB'nin üyesi bir azaldı, Varşova'da Karadağ'ın üyeliğe kabulüyle NATO'nun bir arttı. Varşova'dan AB 27, NATO ise 29 üyeyle ayrıldı.
3- Transatlantik güvenliği, NATO üyesi ülkelerdeki sivillerin can güvenliğinin sağlanması için yeni önlemler ve stratejiler geliştirilmesi kararlarıyla, "Terörle mücadele"de de -galiba- yeni bir sayfa açıldı.
İşte böyle bir bilançoyla Varşova'dan dönerken ve de uçağımız Macaristan ile Romanya arasındaki bir yerlerden geçtiği sırada PKK'nın lider kadrosundan Bahoz Erdal'ın öldürüldüğü haberini aldıktan hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldik.
Söz önce Erdoğan'ın. Varşova Zirvesi'ni değerlendirmesi için...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsan onuruna yakışır bir dünya kurmalıyız 27 Eylül 2019 | 72 Okunma S-400’ler barış ve güvenliğimiz için 15 Temmuz 2019 | 76 Okunma Japonya ve Çin ile önemli adımlar attık 04 Temmuz 2019 | 131 Okunma Gelin barış koridorunu inşa edelim 01 Temmuz 2019 | 66 Okunma İnfaz emrini verenin peşindeyiz 13 Kasım 2018 | 4.435 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar