Sonbahardan sonrası Allah kerim

Sonbaharda ABD ekonomisinde şiddetli sarsıntılar bekleniyor. Dahası ABD ekonomisinin çökeceğini öne süren ciddî uzmanlar ve devletler de var. Dünyanın büyük devletleri büyük krize hazırlanıyor.Türkiye...

Sonbaharda ABD ekonomisinde şiddetli sarsıntılar bekleniyor. Dahası ABD ekonomisinin çökeceğini öne süren ciddî uzmanlar ve devletler de var. Dünyanın büyük devletleri büyük krize hazırlanıyor.

Türkiye derinleşen krizi en sert yaşayacak ülkeler arasında. Alâmetler şimdiden görülmeye başlandı. Genel yerel seçimler önümüzdeki yılın 29 Mart gününde yapılacak olursa, AK Parti yönetiminin işi hayli zor. O koşullarda sabır çağrılarına kulak verecek vatandaş bulunmayacak! Bu değerlendirme iktidar sahiplerinin de dikkatinde. Bu nedenle yerel seçimlerin erkene çekilip önümüzdeki sonbahara alınması yüksek olasılık.
Ekonomi de erken yerel seçime göre planlanıyor. Mehmet Şimşeklerin yüksek faiz siyasetiyle bulunması umulan kaynaklarla piyasaların hoşnutsuzluğunu biraz yatıştırmak, sonrası Allah kerim!

AK Parti iktidarı, çaresizlik içinde Babacanların, Davutoğluların “rasyoneline” döndü. Bu müjdeyi veren Mehmet Şimşek’in kendisi. Şu “rasyonel” kavramı, şu sıra Neoliberalizmin moda kavramları arasında. Yoksa kapitalizmin yükseliş döneminde ortaya çıkan rasyonalizmle ilgisi yok. Sistem çıkmaza girince aklını yitiriyor ve akıl dışılığını akılcılık söylemiyle perdeliyor.
Türkiye’nin bugün Turgut Özal-Tansu Çiller-Kemal Derviş ekonomisinde çözüm arayacak hali yok. Türkiye, borç batağında çırpınmaktan yorgun düştü. Ne var ki, AK Parti yönetiminde Babacan ve Davutoğlu ekonomisine dönüşü sorgulayacak bir akılcılık da kalmamış bulunuyor. Herkes son fırsatları değerlendirme gayretinde.

İşte bu çaresizlik içinde bulunan akıl, Ortaçağ bedestenlerindeki akıldır ve bugün Bit Pazarına düşmüştür: Yerel seçimleri erkene alırız, bu vartayı da “şimdilik” atlatırız seçeneği gündemde.
Şimdilik atlatılacağı umulan varta, en iyimser olasılıkla yarının ağır gündemidir. Ancak gerçekçi olursak o vartanın “şimdilik” de atlatılamayacağını görürüz.

AK Parti sözcüleri, sanki iktidara son seçimde gelmiş gibi, zaman istiyorlar, sabır çağrıları yapıyorlar. İyi de Türkiye’yi 21 yıldır yönetenlerin en son ağızlarına alacakları sözcüğün “sabır” olması gerekir.
Bugün sabır bir çare değildir. Yakıcı sorunlar, sabırsız olmayı dayatıyor. Durumu edebiyat ve sinema tarihinden esinlenerek özetleyebiliriz: Yarın çok geç olacak!

İflas etmiş olan programda çözüm aramak, durumu ağırlaştırıyor.
Tayyip Erdoğan kabinesinin vaatleri tam anlamıyla kabinelik, plaj kabininde, telefon kabininde bulunacak türden. Bunlar, hükümet çözümleri değil. İçine girdikleri güzergâhta dolar dizginlerini koparır gider, tasarruflar yüksek faize akıtılır, sanayi ve tarımda yeniden üretim bunalımları yaşanır, fiyatlar doların peşinden koşar, halkın hoşnutsuzluğu artar, homurtular yükselir.
Çıkmazda ısrar, Türkiye’yi büyük çözüme götürüyor. Brecht’in insanlık tarihine bakarak özetlediği gibi, “Büyük çözümler kör çıkmazlarda bulunur.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin tasarruf yeteneği 27 Nisan 2024 | 72 Okunma Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.631 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar