Seçim kanunu teklifindeki ince hesaplar

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (16.03.2022)''Seçim kanunu teklifindeki ince hesaplar'' başlıklı yazısı.

Cumhur İttifakı, Seçim Yasası’nda değişiklikler öngören teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifte en dikkat çekici nokta seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesi oldu. Ancak seçim kurullarına, artık oylara ve muhtar seçimlerine ait düzenlemeler de en az baraj düzenlemesi kadar önemli görünüyor. Gelin neden önemli olduğuna madde madde bakalım:

1) Seçim Kurulları düzenlemesi:

Mevcut yasada bir yöredeki en kıdemli hakimler il/ilçe seçim kurulu başkanı olabiliyordu. Ancak Cumhur İttifakı’nın teklifinde “birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kurayla belirleme” gibi bir düzenleme yer alıyor.

Bir hakimin birinci sınıfa ayrılmasında, meslekte 10 yıl kıdeme sahip olmak gibi maddi unsurlar da etkili oluyor ama disiplin, ehliyet ve sorumluluk gibi izafi değerlendirmeler daha belirleyici oluyor. Son dönemde birinci sınıfa ayrılan hakimlerin büyük bölümünün iktidarın politik referanslarıyla avukatlıktan geçen isimler olduğunu unutmamak gerek.

“En kıdemli hakim” yerine “birinci sınıf bir hakim” deyip geçmemek gerek. Bu değişiklik, seçim kurullarında tarafsızlık açısından çok büyük...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.519 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 739 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 771 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.666 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.429 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar