Millet “Hagosa gel” dedi!

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek bu hafta 'Millet “Hagosa gel” dedi!' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Perşembe günü Ankara’da yürürken bir hemşerim yolumu kesti.

Okurum olduğunu, Kars’la ve çocukluğumla ilgili yazılarımı kendi çocukluğunu da yansıttığı için özellikle kesip sakladığını ifade etti.

Tam vedalaşıp ayrılmışken, tekrar bana dönüp, “Yönetenleri hagosa çağırmaya devam” dedi ve gülümseyerek yoluna devam etti.

★★★

Kastettiği 13 Mart 2019 günü Sözcü’de yazdığım “Hagosa gel” başlıklı yazımdı.

Gayri ihtiyari telefonumu açtım ve o yazımı bulup okumaya başladım:

“Hagosa Gel

Başlıktan hiçbir şey anlamadınız biliyorum. Biraz sabredin, açıklayacağım.
Biz patatese kartol deriz. Çocukluk, ilk gençlik ve üniversite yıllarımın bütün yazları, buğday, arpa ve kartol tarlalarında geçti.
Ne ekimde ne hasatta kullanacak modern araçlarımız vardı. Her aşaması öküzdü, tırpandı, dirgendi, el tırmığıydı, kotandı, kürekti, emekti, alın teriydi...

Tarlamızın ve soframızın vazgeçilmezi idi kartol. O yüzden yakın ilgi isterdi ve göz önüne (evin yanındaki tarlalara) ekilirdi. Öküzlerin koşulduğu kotan (büyük sapan) ile kartol ekmişliğim çoktur. Bir çocuk öküzleri çeker, bir kişi kotanı dik ve dengede tutarak “hagos” denilen kanalı açar, başka biri arkadan gelip belli aralıklarla tohumları o kanala bırakırdı. Hagos açılırken çıkan toprak bir önceki hagostaki tohumların üstünü kapatırdı.
Öküzleri çekmekten kotanı tutmaya terfi etmek, çocuklar için büyüme, genç olma anlamına gelirdi. Kotanı tutmaya terfi edip, öküzleri çeken çocuk bir önceki hagostan uzaklaşınca “hagosa gel” diye bağırmanın gururla karışık keyfini bir bilseniz!”

★★★

Yazının bu bölümünü bitirince hemşerimin “yönetenleri hagosa çağırmaya devam” derken neyi kastettiğini anlamıştım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.516 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 768 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.662 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.427 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar