Hepsini hak ediyoruz!

Ben bilim eğitimi aldım.Somut bilimin en önemli temelleri gözlem yapmaya, hipotez ve teori oluşturmaya dayanır.Bilim insanları uzun yıllar yaptıkları gözlemler sonucunda hipotezlerini ortaya koyarlar. Hipotezler kanıtlarla teoriye...

Ben bilim eğitimi aldım.

Somut bilimin en önemli temelleri gözlem yapmaya, hipotez ve teori oluşturmaya dayanır.

Bilim insanları uzun yıllar yaptıkları gözlemler sonucunda hipotezlerini ortaya koyarlar. Hipotezler kanıtlarla teoriye, teoriler kesin verilerle kanuna dönüşür.

– Örneğin kanser vakalarının büyük bölümünün sigara içtiğini gözlemleyen bir bilim insanı, “sigara kansere neden olur” hipotezini ortaya atar. Daha sonra bu hipotezini kanıtlayacak deliller arar. Sigaranın içerdiği kimyasalların, insan bedeninde neden olduğu bozulmaları laboratuvar ortamında yeterince çok deney ve tetkiklerle kanıtlar ve hipotezini teoriye çevirir. Kanıtlar arttıkça, bu teori yerleşir ve kanuna dönüşür.

– Örneğin ünlü fizikçi Newton, bir cismin üzerindeki kuvvetin kütlesiyle ivmesine (hızının zamana göre değişimine) bağlı olduğunu gözlemlemiş ve bu ilişkiyi Kuvvet=Kütle (X) İvme şeklinde formüle etmiş. Bu formül, bilim tarihine Newton’ın ikinci kanunu diye geçmiş.

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.519 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 737 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 769 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.665 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.429 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar