“Böyle bir şahıs gerçekte yok” çağı

Yüksek teknolojinin hayatımıza soktuğu sosyal medya, gazetecilere çok büyük imkanlarla birlikte ciddi sorunlar yaratıyor. Türkiye’dekileri bilmiyorum ama ABD’de ve Avrupa’da birçok “düşünce...

Yüksek teknolojinin hayatımıza soktuğu sosyal medya, gazetecilere çok büyük imkanlarla birlikte ciddi sorunlar yaratıyor. Türkiye’dekileri bilmiyorum ama ABD’de ve Avrupa’da birçok “düşünce kuruluşu” ile üniversiteler, bugünlerde bu sorunları masaya yatırıyor.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki sorunların başında “organize manipülasyon grupları” ve onların ürettiği “yalan haberler” geliyor. O grupların bazıları doğrudan devletler tarafından, bazıları da “oligarklar” gibi yönetim yanlısı iş adamları tarafından (genelde el altından) destekleniyor.

Bu gruplar, doğrudan başka ülkelerin iç işlerine, diplomatik gelişmelere dair manipülasyonlar yapıyor ya da ülkelerindeki iç politik gelişmelere odaklanıyor.

ŞAŞIRTICI ÖRNEKLER

Sahte siteler kuruyor, farklı fotoğrafları bir araya getirerek yeni yüzler yaratıp, o fotoğraflarla hiç yaşamamış profiller oluşturuyorlar. O profillerle, sağ gösterip sol vuran “troll” hesaplar açıyorlar ya da bilgisayarlar aracılığıyla “bot” hesaplar üretiyorlar. Ürettikleri yalan haberleri, montaj/fotomontaj fotoğraf ve görüntüleri organize bir şekilde yayıyorlar ya da geçmişte kaydedilmiş bazı fotoğraf ve görüntüleri güncel gibi gösteriyorlar. Bunu o kadar profesyonelce ve yaygın yapıyorlar ki dünyanın birçok yerinde, birçok basın kuruluşu sahte profillerce üretilen o içerikleri kullanmaktan kaçamıyor.

Amerikan ABC televizyonunun son yaşadığı durum güncel bir örnek ama çok daha ilginç örnekler de var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.513 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.652 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.426 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar