Vefâtının birinci yılında merhum Demirel’in hâtırasına..

İBRET “Demirel kendisini değil, Menderes ve DP’yi savundu” 27 Mayıs darbesinden sonra Süleyman Demirel’e de sorgulamalar başlar. Gariptir ki, daha sonra Genelkurmay Başkanı olarak atadığı ve 12 Eylül darbesinin...

İBRET

“Demirel kendisini değil, Menderes ve DP’yi savundu”

27 Mayıs darbesinden sonra Süleyman Demirel’e de sorgulamalar başlar. Gariptir ki, daha sonra Genelkurmay Başkanı olarak atadığı ve 12 Eylül darbesinin liderliğini yapan Kenan Evren’in okul komutanlığı yaptığı dönemde soruşturmada görevli subaylar, birkaç defa Ordonat Okulu’na gelerek yedek subay öğrencisi Demirel’i ifadeye götürürler. Hatta bir seferinde görevli binbaşı Demirel’i dershaneden apar topar çıkarır.

Sorgulamalar, asteğmenliğinde de sürer. Hesabı soran, Demokratları yargılayacak olan asker ve sivil bürokratlardan oluşan Yassıada Yüksek Adalet Divanı’nın “Yüksek Soruşturma Kurulu”dur.

Hulusî Turgut’un aktardığına göre, Demirel’i sorgulayanlardan Maliye Bakanlığı yüksek bürokratı, edebiyatçı Erhan Bener hâtıralarında şunları kaydeder: (Hürriyet, 17.6.16)

“27 Mayıs devriminden sonra kurulun soruşturma komisyonlarından birinde, Bayındırlık Bakanlığı Soruşturma Komisyonu’nda beni de görevlendirmişlerdi. Kurulan bu komisyonlara, Millî Birlik Komitesi’nce çıkarılan bir yasayla ‘sorgu yargıçlığı’ yetkileri tanınmıştı. Komisyona gelen işlerden en önemlisi, eski DSİ Genel Müdürü Süleyman Demirel hakkındaki bazı ihbarların incelenmesiydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar