Suriye’de ateşkes devam etmeli...

27 Şubat’ta Suriye’de ilân edilen “ateşkes”, onlarca silâhlı grubun birbiriyle çatıştığı, ecnebi istihbarat servisi ajanlarının cirit attığı ülkenin barış ve istikrara...

27 Şubat’ta Suriye’de ilân edilen “ateşkes”, onlarca silâhlı grubun birbiriyle çatıştığı, ecnebi istihbarat servisi ajanlarının cirit attığı ülkenin barış ve istikrara kavuşması açısından büyük önem arz ediyor.
Suriye Politika Araştırma Merkezi’nin tesbitine göre, son dört yılda iyice derinleşip yaygınlaşan, 470 bin kişinin katledildiği, nüfusun yüzde 11.5’ini bulan 1.9 milyon kişinin yaralandığı, ayrıca 6 milyondan fazla Suriyeli’nin evini terk ederken 4 milyondan fazla Suriyelinin ülke dışına göçüp perişan olduğu ülkenin öncelikle “barış”a ihtiyacı var.

Bu bakımdan, Şam yönetimi ile silâhlı muhalefet arasında ilan edilen, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun eş başkanları Amerika ve Rusya’nın başını çektiği ve “terör listesi”nde bulunan El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve DEAŞ/IŞİD’in dahil edilmediği “ateşkes” barış yolunda hayatî ehemmiyet taşıyor…

BARIŞA ZEMİN OLUŞTURUR

BM nezaretinde varılan “çatışmaların durdurulması” anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanması için mezkur örgütlerin hâricinde BM altındaki diğer terör örgütlerinin elindeki alanların belirlenmesi, anlaşmaya uyma ve gerilimin ivedi şekilde düşürülmesi için taraflar arasında iletişimin sağlanması, anlaşmanın ihlâli iddialarının çözümlenmesi konularında Ateşkes Görev Gücünün sorumlu olacağı kaydedilmesi, Suriye’de “çözüm”ün zemini açısından büyük öneme sahip.

Ateşkes kapsamında Rus uçaklarının “yeşil bölgeler”deki hava saldırılarını durdurması, 47 yerleşim yerinde de Suriye muhalefetinin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi ile hükûmet kurumları arasında anlaşma imzalanmasına dair hazırlıkların yapılacağının kaydedilmesi, 34 merkezde çatışmaların durması olumlu bir gelişme.

Zira “ateşkes”in başarısıyla çatışmaların sona erdirilmesinin müzâkerelere kapı açacağı ve bunun Suriye’de barış ve çözümün zeminini oluşturacağı taraflarca da kabul ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar