İsrail’le “gizli” görüşmeler (2)

Millî Savunma (eski) Bakanı’nın ikrarıyla, AKP iktidarında İsrail’le hiçbir anlaşma ve ihâle iptal edilmeyip askıya alınmadığı gibi sayıları 60’ı aştı, yenileri eklendi.Dönemin...

Millî Savunma (eski) Bakanı’nın ikrarıyla, AKP iktidarında İsrail’le hiçbir anlaşma ve ihâle iptal edilmeyip askıya alınmadığı gibi sayıları 60’ı aştı, yenileri eklendi.
Dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le imzalanıp 15 Temmuz 2004’te Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, GAP’ı, KOP’u (Konya Ovası Sulama Projesi) ve Tuz Gölünü içine alan, tarımdan tohumculuğa, sulamadan hayvancılığa, güvenlik ve çevre teknolojilerinden pazarlama ve danışmanlığa kadar geniş bir alanı kapsayan ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesine dair “Türkiye - İsrail II. mutâbakat zaptı” imzalandı.
Bu arada AKP iktidarında, İsrail’e kıyaklar sunuldu. 2009 Ekim’inde Viyana’daki oylamada, Türkiye, delegelerinin salonu terkiyle “Nükleer silâh anlaşmalarının sınırlandırılması”nı kabul etmeyen İsrail’in Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyeliğine yolu açtı.
Yine 27-28 Mayıs 2010’da, tek Müslüman üye ülke olarak Türkiye, baştan beri koyduğu vetoyu kaldırarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeliğini de İsrail’e bahşetti. İlk kez İsrail Cumhurbaşkanı Ankara’ya dâvet edilerek TBMM’de alkışlarla karşılanıp konuşturuldu.
Bundandır ki, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Has Parti Genel Başkanı iken, AKP hükûmetinin OECD vetosunu kaldırarak İsrail’e büyük diplomatik zafer kazandırmasını sert bir dille eleştirip, “İsrail’le bu kadar çok askerî ve ticarî anlaşma imzaladınız?” diye sormuş; Başbakan’ın “one minute” deyip İsrail’in OECD’ye kabulü çelişkisine, “Bizim oğlan karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar” diye yüklenmişti. (Habertürk tv. Gazeteler; 19.7.1; 9.11.14)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar