Bölge ülkelerini parçalama oyunu

“MUSUL MESELESİ”NİN ARKA PLÂNI-3IŞİD’in en son Kerkük’e eş zamanlı saldırıp onlarca kişiyi katletmesi, “Musul operasyonu” ile Irak ve Suriye ekseninde bölge üzerindeki dehşetli tefrika oyunu...

“MUSUL MESELESİ”NİN ARKA PLÂNI-3
IŞİD’in en son Kerkük’e eş zamanlı saldırıp onlarca kişiyi katletmesi, “Musul operasyonu” ile Irak ve Suriye ekseninde bölge üzerindeki dehşetli tefrika oyunu fitnesini bir defa daha açığa çıkarıyor.

Ve olup bitenlerin, küresel ecnebilerin bölgeye tasallut ettiği silâhlı örgütlerin, İslâm dünyasını çatışmalarla iç savaşa atıp bölme “projesi”nin bir parçası olduğunu bir defa daha ortaya koyuyor.

Belli ki, emperyal güçler, Ortadoğu’da İsrail’e karşı direnemeyecek, nüfusu 10-15 milyonu geçmeyen “uydu devletçiler” peşinde. Öncelikle İsrail’in güvenliği ve bölgedeki egemenliği hesâbına küçültülmüş güdümlü, bağımlı peyk “kantonlar” meydana getiriliyor. “Yeni konsept” bu.

Bunun içindir ki, bir zamanlar bölgenin en güçlü ordularından birine sahip olan Irak ordusunun, ülkeyi işgalle çökertilip enerji kaynaklarının, yeraltı ve yer üstü envanterinin yağmalanıp sömürüldüğü gibi, şimdi de iç savaş felâketine itilen Suriye’yi ifna ile İsrail’e karşı güç olmaktan çıkarılıyor.

ETNİK KATLİÂM FİTNESİ

İç savaş içindeki Suriye tam bir kargaşada. Türkiye’nin Cerablus operasyonunda desteklediği derleme Özgür Suriye Ordusu ile diğer gruplar ülkede bütünlüğü ve barışı sağlama gücüne sahip değil.

Ankara’dakiler, her fırsatta “bölgeyi IŞİD’den temizleme” gerekçesiyle Suriye’ye girdiklerini belirtiyorlar; ancak harekât derinleştikçe IŞİD’den PYD’ye birçok silâhlı örgütle çatışma riski artıyor.

Cumhurbaşkanı, “Terörden arındırılmış bir bölgeyi oluşturmak maksadıyla El Bab’a kadar inmeye mecburuz” diyor. Lâkin aylardır ancak 20 kilometre ilerlenmesine karşı, harekâtın PYD-YPG’nin kontrolündeki El Bab’a kadar 50 kilometre derinlikte Türkiye’yi bir dizi tehlikeli tuzağa çekeceği, dahası IŞİD’in tahkim ettiği merkezi Rakka’ya kadar inilmesi durumunda tam bir çatışmanın ortasına iteceği kaydediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar