“28 Şubat’ın fotokopisi”

Cumhurbaşkanı’nın son MGK’da, “Legal görünüm altındaki illegal terör örgütü’ dedik.‘Fethullahçı Terör Örgütü’ olarak karar alıp hükûmete gönderdik;...

Cumhurbaşkanı’nın son MGK’da, “Legal görünüm altındaki illegal terör örgütü’ dedik.
‘Fethullahçı Terör Örgütü’ olarak karar alıp hükûmete gönderdik; şimdi de Bakanlar Kurulu’da bunların ‘terör örgütü’ olarak tescilini de gerçekleştireceğiz” cümlesine birçok yorum yapıldı.

Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk, “Böyle bir kararın Adalet Bakanı’nın bulunduğu bir kurul tarafından alınması üzücü ve düşündürücü. Anayasa’nın 138. maddesinin ikinci fıkrasına tam anlamıyla ters düşen bir anlayış. Çünkü anayasaya göre bırakın böyle bir kararı almayı, bu konuda herhangi bir telkinde bulunulması bile yasaktır. Yargının önündeki dâvâda böyle bir telkinde bulunulması, buna yol açılması üzücü olmuştur. Bunu kabul etmek mümkün değildir” dedi.

“Kral da olsa herkesin yasalara uymak mecburiyetinde olduğunu” kaydeden Yargıtay Onursal Başkanı’nın, “Suç ve hukuki konularda son kararı verecek merci yargıdır, başka merciler ve başkanları asla karar veremezler. Son sözü söyleyen, denetimini yapan merci olan Yargıtay hukuki açıdan denetler ve kararını verir. Bakanlar Kurulu, yasama organı, MGK ne derse desin, yargıçlar bir oluşumun ‘terör örgütü’ olup olmadığına yasadaki ve hukukun tanımlarına göre karar verirler ve kimseyi dinlemezler” tesbitleri, işlemesi gereken yargı sürecini özetledi.

Keza Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, MGK tavsiyesiyle Bakanlar Kurulu kararının yargı yerine ikamesini, “Biz bu filmi görmüştük; kendilerine düşman gördükleri kişiler için kullandıkları bir araç” olarak tanımlarken; Mazlum-Der eski Başkanı Ömer F. Gergerlioğlu, “Devletin ceberut anlayışından dindarlar çok çekti. 28 Şubat’ın mağdurları, bugün aynı mağduriyeti düşman gördüğü bir câmiaya yapıyor” analizini yaptı.

Ancak en özet tesbit, Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın, “Millet MGK mı seçiyor? 28 Şubat’ın fotokopisini çekmişler, ‘yeni Türkiye’ diyorlar…” çarpıcı tesbiti oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar