Üç Şehrin Hikâyesi

200 yıl önce Selanik'in ve Şam'ın valileri İstanbul'dan atanıyordu. 200 sene önce Suriye'de ve Yunanistan'da yaşayan insanlar aynı imparatorluğun tebaası idi.İmparatorluğun ve Cumhuriyet'in uzun yüzyılları ile yollar...

200 yıl önce Selanik'in ve Şam'ın valileri İstanbul'dan atanıyordu. 200 sene önce Suriye'de ve Yunanistan'da yaşayan insanlar aynı imparatorluğun tebaası idi.
İmparatorluğun ve Cumhuriyet'in uzun yüzyılları ile yollar epey ayrıldı.
Bugün Yunanistan ve Suriye dünyanın manşetlerinde. İlki sosyal ve siyasi sonuçları epey ağır olacak bir ekonomik kriz, diğeri ise bütün ülkeyi tarumar eden bir iç savaş nedeniyle.
Ve ortada Türkiye. İki komşusundaki gelişmeleri üzülerek ve kaygıyla izleyen Türkiye.
Yunanistan'da hafta sonu gerçekleşen referandum sonucu tüm dünyanın en önemli gündem maddesi. Bir yandan bu referandum sonucuna öfkelenenler (hemen evetçiler), diğer yanda sevinenler (zinhar hayırcılar) ve beri yanda başka çare yoktu diyenler (şimdi değil ama sonra evetçiler) şeklinde özetlemek mümkün gibi görünüyor farklı siyasi duruşları.
Öfkelenenler zımnen Yunan halkını, daha keskin şekilde ise sorumsuz siyasetçileri, yani aslen Çipras'ı suçluyor. Referandumdan çıkan sonucun bir nevi intihar olduğunu savunuyor. Acı reçete dışında çıkışı olmayan bir krizde kolaya kaçıldı diyor. Almanya'nın ve Troyka'nın bu kararı affetmeyeceğini ve Yunanistan'ın sert bir şekilde cezalandırılacağını söylüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar