Neden bir gece ansızın gelebiliriz?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sincar operasyonu ile ilgili "Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz. Türkiye'nin DEAŞ'a yönelik operasyonda elde ettiği başarı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sincar operasyonu ile ilgili "Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz.

Türkiye'nin DEAŞ'a yönelik operasyonda elde ettiği başarı bölgede oynanan oyunu ifşa etti" sözleri tabii olarak sadece Türkiye değil uluslararası gündemin önemli bir gündem maddesi hâline geldi.

Türkiye'nin Sincar'a yaklaşımının ne olduğunu bu köşede defalarca işledim. Tekrara düşmek pahasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin arka planını açalım.

Öncelikle şu sorunun cevabını vererek başlayalım: Sincar neden önemli ve Sincar'da neler oluyor?

Sincar, Kuzey Irak'ta dağlık bir alan. Stratejik anlamda önemi yüksek. Türkiye, Suriye ve Irak üçgeninde lojistik açıdan kritik bir bölge. Irak Kürdistan'ı ile Suriye arasında, Türkiye'ye çok yakın bir alan.

Bu bölge 2014'te DEAŞ saldırısına uğradı. Musul'da Irak ordusundan kalan askerî mühimmat ve silahlarla yüklü DEAŞ karşısında Peşmerge direnemedi. Sonuç trajik oldu. Sincar bölgesindeki Yezidilere karşı katliamlar gerçekleşti, Yezidi kadınlar "seks kölesi" olmaya zorlandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 350 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 416 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.537 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 383 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar