Kavgacı Sultan ile vizyonerlik arasında: Turgut Özal'ı dünya nasıl bilirdi?

“Turgut Özal, 66, Ankara'da öldü; Türkiye'nin kavgacı Cumhurbaşkanı” (Turgut Ozal, 66, Dies in Ankara; Pugnacious President of Turkey)18 Nisan 1993 yılında Özal'ın ölüm haberi New York Times gazetesinde bu şekilde...

“Turgut Özal, 66, Ankara'da öldü; Türkiye'nin kavgacı Cumhurbaşkanı” (Turgut Ozal, 66, Dies in Ankara; Pugnacious President of Turkey)
18 Nisan 1993 yılında Özal'ın ölüm haberi New York Times gazetesinde bu şekilde verildi.
Türkiye siyasetine birçok yönü ile damga vurmuş bir siyasetçinin ölüm haberi için seçilen sıfat ilginç. Başlığı takip eden ilk cümleler de: “Son anlarına kadar kavgacı, hırçın ve agresif olan Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal, dün Ankara'daki evinde öldü... Tıknaz, gözlüklü ve çabuk öfkelenen bir figür olan Cumhurbaşkanı Özal, Türkiye'nin modern tarihinde derin bir iz bıraktı.” Makalenin devamında, Özal'ın Müslüman çoğunluğu olan bir ülkenin lideri olmasına rağmen 1. Körfez Savaşında ABD'ye destek vermesi ve ekonomi politikaları vurgulanıyor. Bununla beraber, Özal'ın “küçük kişisel intikamlar” peşinde koşan, “pervasız bir şekilde gücü seven”, “müsrif bir gösteriş” içinde yaşayan bir lider olduğu vurgulanıyor.
Bu dönemler, Türkiye şimdi olduğu gibi her gün uluslararası medyaya konu olmuyordu. Dünyanın tuhaf bir bölgesindeki üçüncü dünya ülkesi olarak görülen Türkiye, ancak Amerika'yı direkt ilgilendiren meselelerde, ara sıra seçimlerde ve elbette darbelerde haber olurdu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar