IŞİD ile mücadele savaş suçlarını meşrulaştırmaz

Suriye'de IŞİD ile mücadele kapsamında PYD'nin rolü artıyor. Tel Abyad'ın IŞİD tarafından PYD militanları tarafından kurtarılmasından beri, özellikle Batı başkentlerinde IŞİD'e karşı...

Suriye'de IŞİD ile mücadele kapsamında PYD'nin rolü artıyor. Tel Abyad'ın IŞİD tarafından PYD militanları tarafından kurtarılmasından beri, özellikle Batı başkentlerinde IŞİD'e karşı aranılan gönüllü tugay bulunmuş gibi. IŞİD tarafından kontrol edilen Rakka'ya PYD ile bir operasyon düzenlenmesi projesi konuşuluyor ve PYD silahlandırılıyor.


Lakin tüm bu gelişmelerin bir karanlık tarafı da yok değil.


Suriye’de PYD’nin ele geçirdiği bölgelerde yaşayan Araplara ve Türkmenlere yaptığı baskıları Türkiye sık sık dile getirmişti. Bu kez bu suçlama bir Batılı insan hakları örgütünden geldi. 

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı raporda PYD'yi savaş suçu işlemekle itham etti. Bu raporun yazarı Lama Fakih'e, raporun detaylarını sordum.(*)


Raporunuzun ilk sonuçları nelerdir? Araştırmalarınız sonucunda neler buldunuz?


Lama Fakih: Bizim en son raporumuz Kuzey Suriye'de Temmuz-Ağustos aylarında yapılan araştırmamızı kapsıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin güneyi ve Irak Kürdistanı’nda da araştırmamızı yaptık. PYD özerk yönetimi altındaki şehirlerde köylerde YPG ve bazı durumlarda da asayiş tarafından zorla insanların yerinden edildiğini bulduk. Siviller zorla yaşadıkları yerlerden göç ettiriliyor. Yaşadıkları yerden gitmeye zorlanan sivillerin çoğunluğu Arap ya da Türkmen. Bunun yanı sıra daha az sayıda da olsa Kürtlerin de aynı şekilde yaşadıkları yerden gitmeye zorlandığını belgeledik. İki ayrı köyde bulunan evlerde ise kasıtlı tahribat yapıldığını belgeledik. Bu tahribatın görgü tanıklarıyla konuştuk. Bu muameleye maruz kalan o evlerde yaşayan insanlarla konuştuk. Onların ifadeleri ile birlikte başka insanların da ifadelerine yer vererek fotoğraflar videolar uydu görüntüleri gibi ikincil deliller de kullanarak böyle bir çalışma yürüttük.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar