Garry Kasparov: Putin iyi bir KGB ajanı

Garry Kasparov tüm zamanların en büyük satranç oyuncusu. 1985’te 22 yaşında ilk dünya şampiyonu olduktan, emekli olduğu 2005’e kadar dünya satrancının bir numarasındaki yerini korudu. Emekli olduktan sonra ise...

Garry Kasparov tüm zamanların en büyük satranç oyuncusu. 1985’te 22 yaşında ilk dünya şampiyonu olduktan, emekli olduğu 2005’e kadar dünya satrancının bir numarasındaki yerini korudu. Emekli olduktan sonra ise siyasete girdi. 2008’de Putin’in karşısına devlet başkanlığı adayı olarak çıktı. Sonra Putin muhalifi olarak Rusya’daki insan hakları ihlallerine karşı çalışmaya başladı.


Halen ABD’de yaşayan Garry Kasparov’la Türkiye-Rusya krizi, Putin’in Suriye ve Ukrayna’daki agresif politikaları üzerine konuştuk. (*)

Türkiye ile Rusya arasındaki son kriz hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye ile krizi tırmandırmak sizce Rusya'nın çıkarlarına hizmet ediyor mu?

Kasparov: Ben Putin ve rejiminin çıkarları ile ülkemin çıkarlarını birbirinden ayrılması konusunda çok netim. Türkiye ile olan durum Türkiye ile Rusya arasındaki iş ilişkisini, ticari ilişkileri ve kültürel ilişkileri mahvediyor ve tabii ki Rusya üzerinde de bütün bölge üzerinde de etki oluşturuyor. Putin'in düşmanlığı yükseltmeye ihtiyacı var. Çünkü ancak bu sayede Rusya içinde propagandalarını işletmeyi başarıyor ve ne yazık ki Putin görevde kaldığı sürece de ben bu durumun iyileşeceğini düşünmüyorum.

Peki sizce Rusya ne zamana kadar Orta Doğu'da ve Doğu Avrupa'da bu agresif yayılmacı politikayı izlemeye devam edecek?

Kasparov: Korkarım ki Putin'in durumu kızıştırmak dışında bir seçeneği yok çünkü Rusya'da iç politika çok kötü durumda, ekonomi sorgulanıyor, yaşam standartları düşüyor ve Putin'in bu yüzden agresif, saldırgan tutuma ihtiyacı var. Putin'in Rusya'daki propaganda makinesini beslemeye ihtiyacı var. Bu yüzden ben onun her geçen gün daha agresif olmasını bekliyorum.

Yani Putin'in Rusya içindeki otoriter politikalarının Rusya'nın dış politikasına da yansıdığını düşünüyorsunuz öyle mi?

Kasparov: Kesinlikle, kesinlikle. Bu yüzden de Putin Ukrayna'ya saldırma fırsatını, Kırım'ı ve Ukrayna'nın doğusunu işgal etme fırsatını gözetti ve en sonunda da Suriye'de buldu kendini. Putin kendisinin sanal bir zafer elde ettiğini göstermek istedi Rus halkına. Putin Rusya'nın felaket ekonomik durumuna karşılık sanal bir zafer oluşturarak kendisinin büyük patron olduğunu göstermek istedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar