Dervişler Washington'da

Washington'ın merkezine 30 dakika mesafede bir cami. Veya külliye demek daha doğru. Eğitim alanları, kütüphanesi, spor salonu, sergi alanları, yemekhanesi ile tam teşekküllü bir yerleşke. Diyanet İşleri...

Washington'ın merkezine 30 dakika mesafede bir cami. Veya külliye demek daha doğru. Eğitim alanları, kütüphanesi, spor salonu, sergi alanları, yemekhanesi ile tam teşekküllü bir yerleşke.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Washington yakınlarında bulunan Maryland eyaletindeki Türk-İslam Kültür Merkezi'nin bu ayki etkinliklerinde ilgi çekici bir sergi etkinliği var.

Mevlevi tekkelerinde dervişlerin kullandığı yaklaşık 300 parça eser “Tekke Objeleri Sergisi” başlığı altında bu külliyede sergileniyor. Organizasyonu düzenleyen ise Yeni Doğu Derneği (New East Foundation.) Sergilenen eserler arasında tekke şecereleri, keşkül-ü fukaralar, asalar, şifa tasları, tılsımlar, tekkelerde kullanılan kap kacak ve tekke estetiği ile üretilmiş eşyalar ve hat eserlerinin de bulunduğu Türk dünyasının çeşitli yerlerinden toplanmış parçalar bulunuyor. Türk Tasavvuf Kültürü’nün küçük bir model evreni şeklinde tasarlanan serginin küratörü İtalyan mimar Anna Caridi; “Tekke objelerinin rafine ve sade bir estetik anlayış ile üretildiğini, dünyanın bu estetik tarzı tanımamasının büyük bir kayıp olduğunu, bu sergiler ile birlikte, Türk Tasavvuf Estetiği’nin dünya çağdaş sanatının da gündemine gireceğini” söylüyor. Daha önce Roma'da sergilenen ve büyük ilgi gören sergi, şimdi Amerikalılar ile buluşuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar