65 yıllık fırtınalı bir evlilik: Türkiye-NATO ilişkileri

Washington'ın göbeğinde görkemli bir bina Andrew W. Mellon oditoryumu. Neo-klasik mimari usulüne sadık kalınarak yapılmış, 700 kişiyi ağırlayacak büyüklükte dizayn edilmiş ve içinde pek çok...

Washington'ın göbeğinde görkemli bir bina Andrew W. Mellon oditoryumu. Neo-klasik mimari usulüne sadık kalınarak yapılmış, 700 kişiyi ağırlayacak büyüklükte dizayn edilmiş ve içinde pek çok tarihî hadisenin gerçekleştiği bir eser.
Bu şaşaalı binadan kimler geçmemiş ki. ABD başkanlarının hemen hepsi defalarca adım atmış bu binaya. Tarihî anlaşmalar, açıklamalar gerçekleşmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Washington gezisinde bu salonda Türk ve ABD'li iş adamlarına bir konuşma gerçekleştirdiği notunu da düşelim.
Bundan 65 yıl önce, Orta Doğu ve Avrupa'nın geleceğini belirleyen bir anlaşma da bu binada açıklanmış.
Türkiye ve Yunanistan'ın NATO'ya kabulünün kırmızı kurdelesi bu binada kesilmiş.
Türkiye'nin savunma stratejisinden, seçim sistemine kadar birçok hayati kararını belirleyen bir "evlilik" bu binada taçlanmış.
65 yıl sonra NATO ve Türkiye arasında eski fakat çalkantılı bir evlilik var! Dünya 65 sene öncesinden bambaşka bir yerde de olsa, bu 65 yıllık ilişki çalkantılı doğasını korumuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 350 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 416 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.537 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 384 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar