Yenikapı kodları CHP’yi zorluyor

Her yeni siyasi durum, değişimi içerdiği kadar eskinin alışkanlıklarını da bünyesinde taşır. 15 Temmuz sonrası siyaset kurumunun yeni bir ortama girdiğini söylüyoruz.Milletin iradesinin tecellisi olarak...

Her yeni siyasi durum, değişimi içerdiği kadar eskinin alışkanlıklarını da bünyesinde taşır. 15 Temmuz sonrası siyaset kurumunun yeni bir ortama girdiğini söylüyoruz.
Milletin iradesinin tecellisi olarak kutuplaşmanın yerini uzlaşma ve işbirliği ortamının almakta olduğunu vurguluyoruz. Ancak siyasi aktörler rekabet ile uzlaşmayı sentezleyen bir yolda yürümek zorundalar.
Darbe girişimi ortamında kutuplaşmanın "sembol siyasetine" ara veren iktidar- muhalefet rekabeti yeniden ortaya çıkıyor.
Elbette yeni bir formatla, yeni imkân ve zorluklar eşliğinde...
Somut örnekler emniyette başörtüsünün serbest bırakılması ve adli yıl açılış töreni oldu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu adli yıl açılış töreninin Beştepe Külliyesi'nde yapılmasına "kuvvetler ayrılığını" ve "yargı bağımsızlığını" ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıktı ve toplantıya katılmadı. Bu gerekçeyle yetinmedi.
Külliye'nin "kaçaklığını" gündeme getirerek kutuplaştırıcı sembol siyasetine devam sinyalleri de verdi.
Dahası, CHP sözcüsü Böke, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi "Erdoğan rejimine" omuz vermekle suçladı ve "isterse kendi parti kongresini, sarayın bahçesinde" yapabileceğini söyledi. Bu eleştiriye MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'ın cevabı sertti: "demek ki CHP Yenikapı mitingine katılırken samimiyetsizdi" ve "CHP ya HDP ağzını terk etsin ya da açıklamalarını Kandil'den yapsın." Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuya oldukça yumuşak yaklaştı: "Dostlarımızdan Yenikapı ruhuna uygun bir şekilde hareket etmelerini bekliyorum." "Erdoğan rejimi" suçlaması CHP'nin bir muhalefet alanı olarak "Erdoğan karşıtlığı sermayesini" diri tutma çabası.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 161 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma Siyasette ‘yumuşama dönemi’ ne getirir? 04 Mayıs 2024 | 98 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar