Beşiktaş, Yunanistan ve Fuat Balkan

Batı Trakya’da, Gümülcine’de, Sedat Mollaisa ve arkadaşlarının kurduğu,Batı Trakya Beşiktaş Spor ve Kültür Derneği var.  Bir taraftar derneğinin logosunda, kulübün armasının...

Batı Trakya’da, Gümülcine’de, Sedat Mollaisa ve arkadaşlarının kurduğu,Batı Trakya Beşiktaş Spor ve Kültür Derneği var. 

Bir taraftar derneğinin logosunda, kulübün armasının olmasından daha doğal bir şey olamaz. Hele de bu dernek bir AB ülkesindeyse...

Gelin görün ki konu Yunanistan olduğunda, Türk ifadesi ve ay yıldız bulunan her şeye gösterilen tepki, Beşiktaş taraftar derneğinden de esirgenmiyor. Dernek logosunda, ay yıldızlı kulüp arması yerine, kartal ve Batı Trakya haritası var.  

Aslında mesele sadece ay yıldızdan ibaret değil. Beşiktaş’a yönelik olumsuz tutumunun perde arkasında, Fuat Balkan ve onun icraatları da var.  

Fuat Balkan, Beşiktaş Spor Kulübü’nün gerçek anlamda kurucusudur.Kulübün sicil defterindeki bir numaralı üyedir. Beşiktaş’ta üç dönem başkanlık yapmıştır.

Gelelim, Fuat Balkan’ın icraatlarına...

Fuat Balkan, 31 Mart 1909’daki siyasi olaylardan sonra Hareket Ordusu’yla, Edirne’den İstanbul’a gelir. İyi bir eskrim hocası olan Fuat Bey, Bereket Jimnastik Kulübü ile ilgilenir. Çevresine gençler toparlayarak, Ihlamur’daki evini kulüp merkezi haline getirir. Ardından kulübün adını Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirir. Kısa sürede jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda olduğu güçlü bir spor kulübü meydana gelir. 

Balkanlar’ın elimizden çıkmasının ardından, bir yas alameti olarak, kırmızı beyaz olan kulübün renkleri siyah beyaza dönüştürülür. Balkanlar, yeniden Osmanlı toprağı oluncaya kadar eski renklere dönülmeyeceğine dair yeminler edilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 118 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar