Abdullah Sidran için...

 “Avdo” lakabıyla bilinen Abdullah Sidran, Bosna ve Balkan kültür, sanat ve edebiyat sahnesinin efsane isimlerinden bir tanesidir. Dört çocuklu bir ailenin ikinci evladı olarak, 2 Ekim 1944’de Saraybosna’da dünyaya gelmiştir....

 

“Avdo” lakabıyla bilinen Abdullah Sidran, Bosna ve Balkan kültür, sanat ve edebiyat sahnesinin efsane isimlerinden bir tanesidir. Dört çocuklu bir ailenin ikinci evladı olarak, 2 Ekim 1944’de Saraybosna’da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta eğitimi ile yükseköğrenimini de bu şehirde tamamlamıştır. 

Sidran, Saraybosna Üniversitesi Yugoslav Edebiyatı Tarihi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, uzun yıllar, lisede edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Bir dönem Bizim Günler (Nasi Dani) isimli öğrenci dergisinin editörlüğünü üstlenmiştir. Ardından Saraybosna Radyo ve Televizyonu film bölümünde baş dramaturg olarak çalışmıştır. 

Rahmetli Aliya İzetbegoviç ile yolu çocuk yaşlarda kesişen Sidran, onun ve yol arkadaşlarının tüm mahkemelerine katılmıştır. Bosna’nın bağımsızlık sürecinde onun yanında saf tutmuş, Demokratik Eylem Partisi’nin 40 kişilik kurucuları arasında yer almıştır. Aliya, onun eleştirilerini her daim dikkate almıştır.

Abdullah Sidran, her ne kadar filmleşen senaryoları ve tiyatro...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 118 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar