Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun!

 Londra’ya ilk kez gittiğimde, orada yaşayan birine, Cuma namazı kılabileceğimiz bir cami sordum. Uzunca bir düşünmeden sonra, “Bir tane var ama Arapça kıldırıyor” dedi. Bu sefer sıra bana geçti....

 

Londra’ya ilk kez gittiğimde, orada yaşayan birine, Cuma namazı kılabileceğimiz bir cami sordum. Uzunca bir düşünmeden sonra, “Bir tane var ama Arapça kıldırıyor” dedi. Bu sefer sıra bana geçti. Şaşırdım, kaldım. Batı Türkistan’da (Balkanlar’da) geçirdiğim her bayramda, bu olayı hatırlarım. 

Neyse, sözü uzatmayalım. Ecdadın, Balkan Harbi’nden sonra “eski/esir vatan” olarak isimlendirdiği, Batı Türkistan’da bayramların nasıl kutlandığına bakalım.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın şehir merkezinde, Edhem Bey Camii dışında, ibadete açık bir cami bulunmuyor. Namazgâh Camii ise FETÖ sarmalından kurtulup, Arnavutluk halkıyla kucaklaşmayı bekliyor. 

Tiran’da bayram namazını şehrin bulvarlarında, meydanlarında veya parklarda kılıyorlar. Diyanet İşleri Başkanı tarafından kıldırılan bayram namazının ardından, cemaat bayramlaşıyor. Bu esnada, şeker veya lokum ikram ediliyor. Evlerdeki bayramlaşmalarda, kahvenin yanında, baklava, tulumba veya ekmek kadayıfı ikram ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu yazıda emek var! 24 Nisan 2024 | 118 Okunma Kosova’da kaç kişiyiz? 17 Nisan 2024 | 167 Okunma Bayram-ı Şerif Mübarek Olsun! 10 Nisan 2024 | 73 Okunma Bu da geçer ya Hû 03 Nisan 2024 | 178 Okunma Abdullah Sidran için... 27 Mart 2024 | 67 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar