Kıraathane-karihane

R.T. Erdoğan, "Millet kıraathaneleri kuracağız. Burası tamamen kütüphane, çayı, kahvesi olan yerler olacak. Buralar hayata ruh katacak. Gençler oralar sizin en uğrak yeriniz olacak. Bunlarla yeni bir dinamizmi gençliğimize...

R.T. Erdoğan, "Millet kıraathaneleri kuracağız. Burası tamamen kütüphane, çayı, kahvesi olan yerler olacak. Buralar hayata ruh katacak. Gençler oralar sizin en uğrak yeriniz olacak. Bunlarla yeni bir dinamizmi gençliğimize kazandıracağız. 24 saat açık olacak." diyor.

Nasıl olacak bilmiyorum. Bu tür kıraathanelere tek gidecek kesim var: Öğrenciler.  Kitap okumaya değil; ders çalışmaya gidecekler.

Meselâ İstanbul'da öğrencilerin kütüphanelere girmek için kuyruğa girdiklerini biliyor musunuz? Atatürk Kitaplığı'na ve Beyazıt Kütüphanesi'ne gittiğimde karşılaşıyorum. Çocuklar ders çalışacak, kaynak bulacak yer arıyorlar. Kütüphanelerde oturma yeri az olduğu için sırada bekliyorlar. Bizim semtteki Kültür Bakanlığı'nın kütüphanesini de üniversite imtihanlarına hazırlanan öğrenciler dolduruyor.

 "Kıraat" okuma, "hane" ev demek. Birleştirince "okuma evi" demek oluyor. "Kıraat"ın Arapçadan, "hâne"nin Farsçadan dilimize geçtiğini hatırlatayım. "Kıraat"ın kökü "karae" (okudu) fiilidir.

Kur'ân'ın ilk buyruğu: "İkra' bismi rabbike'llezi halak." ("Yaratan Rabbinin adıyla oku.") (Alak, 96/1).

"Ikra'" (oku) "kıraat"la aynın kökten gelir. Kelimenin sonuna "'" işareti de konur. Bu hemzedir. Hani R. T. Erdoğan, "mesele" derken belli belirsiz duraksayarak "mes'ele" diyor ya, işte o.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar